De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Still uit Tukuleur van Brahim Tall

Julie Verstraten en Brahim Tall winnen VAF Wildcard 2022

dinsdag 13 december 2022 09:31
Spread the love

Op het Internationaal Kortfilmfestival Leuven werden het afgelopen weekend opnieuw VAF Wildcards uitgereikt. Die Wildcards zijn de jaarlijkse prijzen voor de beste eindwerken aan de Vlaamse filmscholen. De filmprijzen zijn een springplank naar een carrière als professioneel filmmaker. De winnaars krijgen immers de kans om een eerste buitenschools project te maken, onder begeleiding van een individuele coach en met financiële ondersteuning van het VAF.

De Award voor Animatie ging naat Inertia van Julie Verstraten en de Award Filmlab ging naar Tukuleur van Brahim Tall. Hiermee haalde LUCA dit jaar twee van de vier filmprijzen binnen. Abdulrahman Alshowaiki kreeg een eervolle vermelding voor zijn afstudeerfilm Mona.

Tukuleur

Brahim Tall

De VAF Wildcard Filmlab 2022 gaat naar Tukuleur van Brahim Tall (16’), een masterfilm van LUCA School of Arts Campus Sint-Lukas Brussel.

Tukuleur richt de spotlight op een personage met gemengde etniciteit op zoek naar diens plaats in de Westerse maatschappij en de publieke ruimte. Haar, lichaamsbouw en huidskleur transformeren, kruisen en wisselen elkaar af, wat een choreografie van uiterlijk en houdingen creëert, gebaseerd op representaties doorheen de kunstgeschiedenis en popcultuur. Doordat het personage steeds verandert, probeert Tukuleur bloot te leggen hoe onze blik de interpretatie van verschillende lichamen in verschillende contexten interpreteert. Bijgevolg toont de film de gevolgen van deze blikken en hun daaraan gelinkte voorstelling/representatie van de persoonlijke groei en problemen van het personage, dat probeert diens plek te vinden tussen aanvaarding en anders-zijn.

Brahim Tall weet in zijn film Tukuleur met eenvoud een groot en relevant verhaal te vertellen en dit zonder woorden. De jury werd geraakt door de kwetsbaarheid en de intieme manier waarop de regisseur je meeneemt op een pad tot reflectie. Licht en camera worden op een interessante manier gebruikt en de montage is erg sterk.

Juryverslag, VAF Wildcard voor Filmlab

Inertia

Julie Verstraten

De VAF Wildcard Animatie 2022 gaat naar Inertia van Julie Verstraten (11′), een masterfilm van LUCA School of Arts Campus C-mine Genk.

Inertia gaat over J, een jonge vrouw van begin twintig, die een naaste verliest. In plaats van stil te staan en te reflecteren over hoe dit verlies haar beïnvloedt, kijkt ze resoluut de andere kant op en onderdrukt de emoties. Een schaduw manifesteert zich in in haar appartement en neemt langzaam haar bureau over, haar boeken en tekenmateriaal bedekkend. J erkent de aanwezigheid, maar doet geen poging de betekenis ervan te achterhalen. Ze blijft wegrennen tot ze wordt gedwongen te reflecteren.

De animatiefilm Inertia vertaalt menselijke emotie op een sterke en herkenbare manier naar een visuele uitwerking. De maker (Julie Verstraten) creëert een volwaardige filmervaring waarbij alles klopt, via uitstekende storytelling, strakke animatie, krachtige muziek en een goed ritme.

Juryverslag, VAF Wildcard voor Animatie

VAF Wildcards

De VAF Wildcards waren dit jaar aan hun 18de editie toe. Met een totaal bedrag van 200.000 euro zijn de VAF Wildcards de grootste filmprijzen van het land voor studenten. In het verleden werden de Wildcards ook al gewonnen door #LUCAalumni zoals Gilles Coulier, Adil El Arbi & Bilall Fallah, Sahim Omar Kalifa zijn en Sofie Benoot. Telkens bleek die Wildcard een springplank naar een succesvolle carrière.

LUCA Graduation & Graduates

Ieder jaar studeert een nieuwe lichting jong, artistiek geweld af bij LUCA School of Arts. LUCA School of Arts toont de afstudeerwerken van haar bachelors en masters met gepaste trots tijdens de Graduation shows en vult de maand juni de nok toe met tentoonstellingen, films, concerten en theaterstukken in Brussel, Gent, Genk en Leuven.

Nadien gaan deze werken een eigen leven leiden en worden ze opgepikt door professionele festivals en showcases, galeries en musea, cinema en theaterzalen en awarduitreikingen.

#WeArt #LUCAgrad #LUCAschoolofarts

Still uit Inertia van Julie Verstraeten

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!