De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Jongleren tegen de willekeurige en onterechte detentie van Abu Sakha door Israël.

Jongleren tegen de willekeurige en onterechte detentie van Abu Sakha door Israël.

zondag 17 april 2016 10:47
Spread the love

Op 16 maart kon men leren jongleren op het Albertinaplein te Brussel. Hiermee willen de organisatoren, de Vrienden van de Palestijnse Circusschool (https://www.facebook.com/friendsofthepalestiniancircusschool), de aandacht vestigingen op de willekeurige en onterechte aanhouding van Mohammed Abu Sakha, een circuspedagoog aan de Palestijnse circusschool in Birzeit, gespecialiseerd in werken met kinderen met een leerstoornis. Hij zit momenteel al 4 maand vast, zonder aanklacht of proces, en dit kan makkelijk tot 6 maand duren. Zelfs zijn advocaat krijgt geen inzicht in het “geheime bewijsmateriaal” van Israël.

Administratieve detentie is een procedure waar Israël gearresteerden zonder aanklacht of proces zes maanden lang kan aanhouden en telkens met zes maanden kan verlengen. Volgens het Internationaal Humanitair Recht mag dit slecht gebruikt worden tegen burgers in bezet gebied bij “dwingende veiligheidsredenen”, maar Amnesty International wijst ons erop dat Israël administratieve detentie al jaren onterecht gebruikt om mensen willekeurig voor onbepaalde tijd vast te houden zonder aanklacht.

Abu Sakha is echter niet de enige. Momenteel zitten een 600-tal Palestijnen in administratieve detentiecentra in Israël.

Zijn moeder heeft tijdens deze vier maanden haar zoon slecht éénmaal kunnen bezoeken. Haar verhaal is te lezen op Facebook (http://tinyurl.com/gvm6o46) waarin ze beschrijft hoe ouders van Palestijnse gevangen vernederd worden. Daarin valt ook te lezen dat kinderen van 12-13 jaar oud en mensen met een handicap in de gevangenissen zitten.

Op zondag 17 maart is het de Internationale dag van solidariteit met Palestijnse gevangenen.

Op dit moment zitten 7000 politieke Palestijnse gevangen in Israëlische gevangenissen en zelf 406 kinderen.

Mensen zoals u en ik, professoren, advocaten, journalisten, leerkrachten, politici, jongeren, kinderen, vakbondmilitanten,…

Hiervoor lanceert de vzw Palestina Solidariteit de campagne “If I were in Palestina” (http://palestinasolidariteit.be/prisoners), met o.a. een fotoproject waarbij mensen zich achter tralies laten fotograferen.

take down
the paywall
steun ons nu!