De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Infamous

Infamous

maandag 7 januari 2013 21:40
Spread the love

De excentrieke Truman Capote is naast een gelauwerd Amerikaans schrijver ook nog een societyfiguur in de New Yorkse upper-class. Op een dag leest hij een in de krant een artikel over een moordpartij in een godvergeten plaatsje in Kansas. Dit laat hem niet los en hij beslist om als onderzoeksjournalist de zaak uit te pluizen. Met zijn aangeboren charme slaagt hij er in om zich in een mum van tijd te nestelen in de buurtgemeenschap en de sympathie te winnen van de sheriff. Hij gaat nog een stap verder en wil de moordenaars zelf interviewen. Eén vraag spookt door zijn hoofd:wat zijn de motieven?

Gedreven door grootse ambities wil hij een nieuw soort genre ontwikkelen waarin fictie en non-fictie vermengd worden. Dit wordt op scepsis onthaald door zijn metgezelle Harper Lee, maar koppig drijft hij zijn wil door. In cold blood zal het heten. In tegenstelling tot wat het doet vermoeden, wil hij juist de moordenaars een menselijk gelaat geven. Voor Dick Hickok koestert hij geen sympathie, voor Perry Smith valt hij als een blok. Ruwe bolster, blanke pit. Een getormenteerde ziel met een getroebleerde jeugd, eeuwig hunkerend naar affectie.

De film heeft wat tijd nodig om op gang te komen. Het tweede deel is echt overtuigend, zeker de vele gesprekken in de gevangenis die Capote voert met de gedetineerden. Mijn aanvankelijke scepsis verdween als sneeuw voor de zon. Enig mooi en poëtisch is de coup de foudre tussen Capote en Perry. Zijn vervelende stemmetje moet je erbij nemen. Het deed me terugdenken aan die andere irritante film over zijn leven, genaamd Capote. Deze is wel de moeite waard, bij momenten zelfs hartverscheurend.

take down
the paywall
steun ons nu!