De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

In Brazilië zijn de stemmen geteld, toch beslist de ‘bloedstem’

In Brazilië zijn de stemmen geteld, toch beslist de ‘bloedstem’

dinsdag 25 oktober 2022 03:02
Spread the love

In Brazilië zijn geen peilingen gedaan, deze gebeuren met IBOPE, dat is de enige wetenschappelijke onderbouwde peiling, maar deze laat op zich wachten. Ondertussen dat de interviews worden afgenomen, worden er commerciële peilingen afgenomen. Daaruit blijkt dat Lula met de blanco-stemmen het haalt van Bolsonaro, maar zonder blanco-stemmen gaat de strijd gelijk op.

Het zou maar vreemd zijn dat nationaal de kaarten anders geschikt zouden zijn, het zit allemaal al jaren nog al dicht op elkaar. Lula moest niet voor niets zes verkiezingen wachten voor hij aan de macht kwam. Het was zelf niet de eerste keer dat hij in de gevangenis geraakte, in 1980 werd hij tijdens een arbeidersstaking hij in de gevangenis gezet. Als het politieke spel tussen rechts en links gaat dan wisselen mensen niet zo gemakkelijk dat is allemaal wetenschappelijk bewezen.

Toch speelt de PT het nu met de ‘bloedstem’, dit is eigenlijk een metafoor voor de blanco-stem te activeren en dus te politiseren uit het feminisme. Toch snapt Senator Jefferson dit niet en hij schoot enkele dagen terug twee politie agenten neer. Brazilië schreeuwde moord en brand, de logica van Bolsonaro drijft mensen tot het uiterste. Toch besloot de PT deze gebeurtenis op tv te brengen.

De reden hiervoor is omdat Bolsonaro steeds verwijzingen maakt naar wapens en extreem-gewelddadige taal verkoopt, in zijn legislatuur namen mensen hier een voorbeeld aan en volgens sommige bronnen dient dit tot een verruwing van de samenleving.

Dit staat natuurlijk altijd in schril contrast met de aanslag voor de verkiezingen in 2018 op het linkse voorbeeld Marielle van de Partij Socialismo e Libertade (PSOL), deze werd geleid door milities die getraind zijn in stedelijke criminaliteit.

Daaruit leren we dat de strijd tussen linkse en rechts geweld nog altijd ter discussie staat in Brazilië, natuurlijk is mijn kennis niet vernaculair, vind ik eerder mijn roots in bewegingen tegen geweld, dit geschreven zijnde, …

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!