De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Imke Courtois: grensverleggend?

Imke Courtois: grensverleggend?

dinsdag 12 juli 2016 19:24
Spread the love

Nu “Vive le Vélo” eraan komt – rijkelijk laat volgens sommigen – toch even kort terugblikken op de optredens van voetbalanaliste Imke Courtois in de VRT- programmatie rond het EK 2016. Ik heb maar hier en daar een stukje meegepikt (zeker Jan Mulder moet je met mate nuttigen, overdaad schaadt), en het voetbal zelf was zoals bekend niet om over naar huis te schrijven, maar dat Imke het uitstekend deed, daar is vrijwel iedereen het over eens.

Dat ze daar überhaupt zat, als vrouwelijke voetbalanaliste, leek echter wel het 8ste Wereldwonder – zelfs de Nederlanders kwamen effen bij ons kijken hoe dat precies in zijn werk gaat – een vrouw die,  vakkundig nog wel, voetbal ontleedt en af en toe “de jongens” op hun plaats zet! Sjongejonge. Dat we dat nog in 2016 mogen meemaken!

Lyrische beschouwingen konden niet ontbreken, o.m. vandaag nog in de krant van de hand van Henk Spaan (in zijn rubriek met Hugo Borst), “…Wat vond jij nou de ontdekking van het toernooi?’ Spaan: ‘Imke Courtois.’ Borst: ‘Zo had ik het nog niet bekeken. Ja!’ Spaan: ‘Weet je op welke lichaamsdelen ik bij een vrouw het eerste let?’ Borst: ‘Alsjeblieft, Henk, spaar me.’ Spaan: ‘Haar hersens. Vrouwen kennen de sensuele macht van hun intelligentie niet.’

Jaja. Ongetwijfeld. Maar dan toch vooral als ze knap zijn, hoor je hem denken.

Tot spijt van wie het benijdt: Imke Courtois is een intelligente vrouw die duidelijk verstand heeft van voetbal, maar die er bovendien ook nog eens goed uitziet. Dat laatste is géén detail, ook al vegen Spaan en co een en ander nogal achteloos “onder de mat”.

Mannelijke voetbalanalisten hoeven er tot nader order niet goed uit te zien op tv – zie Jan Boskamp (die er deze keer weliswaar niet bij was, Jan was allicht nieuw talent aan het scouten in Abu Dhabi). Er staat ook geen leeftijdslimiet op – Mulder mocht bijna elke dag opdraven. Wat de meer specifieke vereisten betreft: een beetje entertainend kunnen lullen over voetbal, met enige kennis van zaken, en je komt al een héél end als “voetbalanalist” op tv. (Ik maak hier even een uitzondering voor Gert Verheyen, die er bovenuit stak. Was niet echt een verfijnd voetballer in zijn tijd, zo meen ik me te herinneren, maar zijn analyses zijn scherp en pertinent). De idolatrie rond Peter Vandenbempt – een gedegen vakman, zoals de meeste sportjournalisten bij de VRT – begrijp ik wel niet hé-le-maal, moet ik zeggen. 

Maar ik dwaal af.

Je maakt me écht niet wijs dat je geen vrouwelijk equivalent van Jan Mulder kunt vinden in Vlaanderen die even begeesterd is door het spelletje, op WK’s in ’70 of ’78 ook al voor de buis gekluisterd zat,  met behoorlijk wat kennis van zaken over voetbal kan praten, “pakt” op tv, en dat allemaal nog eens paart aan fijne humor. Tv-voetbalanalisten (zeker als ze van het Mulder senior type zijn, en dus niet echt de kijker moeten vervelen met looplijnen en dergelijke) moeten heus niet allemaal ex-trainers te zijn, of types die tot in het holst van de nacht voetbalmatchen volgen overal ter wereld. Ik durf er bovendien wat op verwedden dat zo’n oudere vrouwelijke voetbalanaliste niet om de haverklap   “w-à-a-n-zin!” zou uitkreten bij elke coach die het een beetje tactisch meent te moeten aanpakken.

Of anders uitgedrukt: als Imke Courtois ook binnen 50 jaar nog uitgenodigd wordt voor het EK 2066 (de EU mag tegen dan al lang geïmplodeerd zijn, voetbal is zoals onkruid en vergaat nooit, dus dat EK komt er wel), als ze, om in voetbaljargon te blijven, een ‘Oude Dame’ zal zijn, dàn ga ik geloven dat dit grensverleggende tv was.

Best nog even wachten dus.

take down
the paywall
steun ons nu!