De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Iedereen winnaar bij Troef! 2011

Iedereen winnaar bij Troef! 2011

vrijdag 20 mei 2011 10:56
Spread the love

De kandidaten moesten twee weken geleden hun project voor een driekoppige jury verdedigen. Vlak daarna konden mensen via de website van Troef! voor hun favoriete project stemmen. Isabelle Mbuyi won uiteindelijk de eerste plaats met haar Youth Talent School. Andere projecten die tot de winnaars horen waren een jongerenmusical, een naaiatelier en een krantje voor jongeren. Zij krijgen financiële steun van de stad Antwerpen om hun project uit te voeren.

Om het zo eerlijk mogelijk te houden werd de verhouding jury versus stemmen fifty-fifty ingedeeld, vertelt jurylid Linda Baclaine: “Het is moeilijk om de lijn te trekken tussen wat eerlijk en niet eerlijk is. Daarom hebben we gekozen voor een mooie balans tussen de stem van de jury en de stem van de mensen.”

Blinde vlek

Isabelle Mbuyi kon niet op van geluk toen ze hoorde dat zij winnares van Troef! 2011 was: “Ik besef het nog niet. Het eerste wat ik dacht toen ze mijn naam afriepen was: Godzijdank!”, vertelt ze. Mbuyi deed vorig jaar ook mee aan Troef. Met haar project wil ze Linkeroever een platform voor talent geven: “Iedereen is welkom op de Youth Talent School. Ik sta open voor elk talent, ook al is dat tapdansen”, lacht ze.

Jurylid, MC en rapper Kris ‘Scale’ Strybos is blij met Isabelle’s overwinning: “Linkeroever is een beetje de blinde vlek van Antwerpen. Het is goed dat de andere kant van Antwerpen een duwtje in de rug krijgt.” Volgens Strybos zal de Youth Talent School verder gaan dan optredens brengen: “Op termijn willen we jongeren zelf workshops laten geven.”

Aangezien Mbuyo’s project overkoepelend werkt, kunnen de andere Troef-finalisten met hun project aan de slag binnen de Youth Talent School: “De jongerenmusical is een mooi voorbeeld”, zegt Strybo. “Maar ook de andere finalisten kunnen perfect samenwerken met Isabelle.” Mbuyi wil eerst met haar eigen jongeren bespreken wat zij willen, maar ziet op termijn zeker een samenwerking mogelijk.

Scribo ergo sum

De andere finalisten zijn niet van plan om hun dromen op te bergen. Samen met de stad Antwerpen zijn ze vastberaden om hun projecten voort te zetten. Souhaila Akarkach wil met ‘Scribo ergo sum’ (ik schrijf dus ik ben) schrijverstalent aanwakkeren bij jongeren. Haar eerste kortverhaal ‘Franca’ kreeg veel lovende reacties op het internet. “Het kabinet van jeugdschepen Leen Verbist gelooft in mij, dus ik ga schrijven blijven stimuleren”, vertelt ze.

De uitreiking van Troef! ging ook gepaard met de officiële opening van het jongerencentrum De Noordpool.

© 2011 – StampMedia – Vincent Buyssens

take down
the paywall
steun ons nu!