De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Huber Ballesteros wint Human Rights Award van Stop the Killings!

Huber Ballesteros wint Human Rights Award van Stop the Killings!

dinsdag 16 december 2014 14:28
Spread the love

Vandaag, 10 december, is het de Internationale Dag van de Mensenrechten. 

Gisterenavond reikte het Belgische actieplatform “Stop The Killings” daarom de Human Rights Award uit. Met die prijs wil men schendingen van mensenrechten in landen als de Filipijnen, Colombia en Guatemala aanklagen. Zowel het publiek (via een online-stemming) als de jury, beslisten dat Huber Ballesteros, de Colombiaanse vakbondsleider die sinds augustus 2013 in de gevangenis zit, de prijs meer dan dik verdiende. 

Huber is vicevoorzitter van de vakbondskoepel FENSUAGRO, partnerorganisatie van FOS en De Algemene Centrale ABVV Antwerpen-Waasland. Huber werd ten onrecht gearresteerd na de algemene staking in Colombia in augustus 2013, en kreeg tot op vandaag nog geen proces. Zijn vurige strijd voor de rechten van werknemers en boeren, werd afgestraft en gecriminaliseerd. Huber werd een symbool voor de duizenden politieke gevangenen die in Colombia achter de tralies zitten, enkel en alleen omdat ze hun stem verheffen en een meer rechtvaardige maatschappij eisen.

De Human Rights Award werd in ontvangst genomen door de Colombiaan Edwin Castaño, die in het land is voor het internationaal congres van de Algemene Centrale ABVV. Edwin benadrukte nogmaals de uitzonderlijke strijdvaardigheid van zijn compañero Huber, veroordeelde met klem de criminalisering van het sociale protest in Colombia en bedankte iedereen voor de solidariteit met Huber en alle andere politieke gevangenen. Tot slot eiste hij de vrijheid van Huber. Door de zaal klonk de slogan: “Politieke gevangen zijn geen criminelen. Het zijn strijders van het volk. Vrijheid, vrijheid, vrijheid voor Huber Ballesteros!

De prijsuitreiking werd voorafgegaan door een symbolische fakkeltocht, van aan het Centraal Station tot de Beursschouwburg. Een 200-tal mensen liep mee in de optocht, om stil te staan bij het grote aantal slachtoffers van mensenrechtenschendingen. In de stoet waren liepen vertegenwoordigers van FOS, de Algemene Centrale ABVV en sp.a mee.

Meer info: Stop the Killings

10 december 2014 
Auteur: Liesbet Vangeel 
Contact: paola.vallejo@fos-socsol.be

take down
the paywall
steun ons nu!