De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Hoe satire nieuws wordt en omgekeerd

Hoe satire nieuws wordt en omgekeerd

dinsdag 2 februari 2016 16:18
Spread the love

Ik hou van satire, echt waar, satire kan in al haar belachelijkheid mensen sneller tot inzicht brengen dan een duizendvoud aan argumenten.  Het zet mensen aan tot denken, en dat is in deze dagen hard nodig.  Het drijft de spot met de absurditeit van de maatschappij en het is een uitstekende manier om problemen aan te kaarten.

Ik volg reeds geruime tijd enkele satirische kranten, De Raaskalderij, TV Olen, De rechtzetting...  Ze ontbreken niet op mijn newsfeed en regelmatig moet ik eens hartelijk lachen bij de absurde titels.  

Maar soms ben ik in de war, soms lees ik zo’n titel en ben ik niet eens verbaasd maar heel verontwaardigd, dan vraag ik mezelf af hoe degoutant iemand moet zijn om zoiets te verzinnen.  Ik lach dan een beetje met mezelf als ik besef dat ik erin ben getrapt en troost mezelf met de gedachte dat ik niet alleen ben, zo te zien aan de reacties.  Maar helaas gebeurt het omgekeerde steeds vaker.  Soms moet ik keihard lachen met de absurditeit van zo’n titel en vind ik het geweldig dat ze de zaken zo belachelijk maken.  Het lachen vergaat me echter als ik dan voorbij de titel kijk en zie dat het een artikel van Knack of De Morgen is.  Echt nieuws dus.

Vandaag had ik een van die momenten.  Ik botste tijdens mijn lunch op deze titel: 

“Europa wil vrijwilligers die vluchtelingen helpen vervolgen wegens smokkel”

Een giechel, waar halen ze het, stel je voor…  Dat kàn toch helemaal niet.  Je hebt immers een burgerplicht, vaag begrip misschien maar er zijn dingen die je nu eenmaal moet als burger, je moet gaan stemmen, je moet je stoep sneeuwvrij maken en je moet mensen in nood helpen.  Moet, als in plicht dus.  Ze hebben dat geweldig komisch verzonnen, daar bij de…

Hm, bij De Morgen.  Die staan er eigenlijk niet om bekend dat ze satire publiceren.  Helaas, deze titel had veel mooier gestaan in een satirische krant.  Nu betekent het dat er echt mensen zijn die vinden dat je mensen in nood best kan laten verdrinken/verhongeren/bevriezen.

 

take down
the paywall
steun ons nu!