De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Hoe de EU zichzelf heeft gediskrediteerd in het Israëlisch-Palestijnse conflict

Hoe de EU zichzelf heeft gediskrediteerd in het Israëlisch-Palestijnse conflict

vrijdag 20 oktober 2023 14:10
Spread the love

De eerste reactie van de Europese Unie op de oorlog die woedt in het Midden-Oosten diende alleen maar Amerikaanse belangen

Door Timur Fomenko, politiek analist
20 october 2023
Bron: How the EU discredited itself in the Israel-Palestine conflict

Het aanstellerig vertoon van de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, ter ondersteuning van Israël in het huidige conflict in het Midden-Oosten heeft naar verluidt een terugslag veroorzaakt van EU-wetgevers en diplomaten.

Toen de oorlog tussen Israël en Gaza iets meer dan een week geleden uitbrak, nam Von der Leyen de beslissing om onvoorwaardelijke steun te betuigen aan West-Jeruzalem in plaats van aan te dringen op kalmte of bemiddeling. Daarbij werd de vlag van Israël op het hoofdkwartier van de Europese Commissie geprojecteerd en er werd een bezoek aan Israël zelf gebracht. Ze deed dat duidelijk uit een neiging om zich op dezelfde lijn als de VS te plaatsen. Maar haar acties laten een wrange nasmaak omdat de berichten over burgerslachtoffers en humanitaire rampen in de belegerde Gazastrook blijven toenemen.

Iedereen die bekend is met von der Leyen weet dat ze een onverbloemde neoconservatief en transatlanticus is die in haar eentje de autonomie, het respect en het buitenlands beleid van de EU ondermijnt door actief te werken om het blok ondergeschikt te maken aan de VS op meerdere gebieden terwijl ze probeert zichzelf te presenteren als een echte regionale leider. Als de EU zichzelf in een fundamentele concurrentie met China en Rusland ziet, dan kan er geen slechter uithangbord voor de rest van de wereld zijn dan haar leiderschap, en haar blunders aangaande Israël kunnen mogelijk haar meest schadelijke beslissingen tot nu toe zijn.

Von der Leyen’s nalatenschap op het gebied van buitenlands beleid houdt in dat de EU in verschillende confrontaties wordt meegesleept die ze beter aan zich had kunnen laten voorbijgaan. Deze week gaat ze naar Washington DC om te proberen een deal te sluiten aangaande de handel in staal en aluminium gericht op China. Deze deal zal er uiteindelijk toe leiden dat de EU-markt weer het onderspit zal moeten delven. Andere daden omvatten het ondersteunen van het Amerikaanse standpunt over Oekraïne en het streven naar een volledige escalatie van de oorlog aldaar, het bevorderen van de energie-ontkoppeling met Rusland, het uitvinden van het neologisme “de-risking” betreffende China en pogingen om de lucratieve relatie van het blok met Beijing te ondermijnen. Gedurende dit alles is ze er herhaaldelijk in geslaagd met gretigheid grote sommen geld uit het niets te toveren en fantasieprojecten te lanceren die niets meer zijn dan aanstellerij en waarvoor haar diensten alleen niet eens bevoegd zijn.

Dat omvat bijvoorbeeld het aanbieden van miljarden aan Wit-Rusland als het doorgaat met een door de VS gesteunde regimewisseling, of het bedenken van tal van “infrastructuur”-programma’s om te concurreren met China, zoals de Global Gateway, onder andere. Ze heeft dus herhaaldelijk de status van haar ambt gebruikt om Amerikaanse doelstellingen na te streven en te proberen het continent vorm te geven zonder daarover eerst enige consensus te bereiken. Bijna onmiddellijk na het uitbreken van de oorlog in Gaza kondigde de Europese Commissie aan dat alle EU-hulp aan Palestina zou worden bevroren. Ongeacht wat u van Hamas denkt, achteraf gezien lijkt die beslissing nu hatelijk, reactionair en onmenselijk, wat aangeeft hoe snel de Commissie was om het Amerikaanse standpunt van onvoorwaardelijke steun voor Israël te volgen.

Maar deze keer is er een wijdverspreid gevoel dat het te ver is gegaan. In plaats van Europa toe te laten een gematigd standpunt in te nemen over het Gaza-conflict, zelfs als dat niet al te sympathiek zou zijn voor Palestina, werd de beslissing in wezen uitbesteed aan de VS. Waardoor de EU in diskrediet werd gebracht en waardoor de groeiende terugslag die begon te ontstaan onder moslimgemeenschappen als reactie op het conflict, nog toenam. Voor landen als Frankrijk is dit desastreus. Dit schaadt het imago van de EU in de islamitische wereld en het globale zuiden door schijnbaar de kant van de onderdrukkers te kiezen.

Al snel volgde een reeks gênante ommezwaaien, waaronder het herstel van de hulp, gecombineerd met tweets in het Arabisch. Maar de schade was al aangericht, omdat Israël al lang groen licht heeft gekregen om door te gaan met zijn ongeëvenaarde vernietiging in Gaza, tegen schijnbaar elke prijs. Daarmee heeft von der Leyen in feite op een andere manier het vermogen van het blok ondermijnd om zichzelf te presenteren als een serieuze en allesomvattende politieke speler. Ze lijkt niet te houden van het idee dat de EU strategische autonomie zou moeten hebben en in staat zou moeten zijn om haar eigen belangen en plaats in de wereld te bepalen en ze zou liever hebben dat de unie in plaats daarvan een simpele papegaai van de VS is.

Als zij meer rekening zou houden met de belangen en standpunten van de lidstaten, zou dat natuurlijk minder een probleem zijn. Maar dat doet ze niet en in plaats daarvan fungeert ze in wezen als een volledig destabiliserende kracht, die in de praktijk de Europese diplomatie ondermijnt en verhindert dat de EU betrekkingen opbouwt met een breed scala aan staten. Uiteindelijk bevoordeelt dit alleen de VS.

Bron: [GECENSUREErt].com, herpublicatie op sociale media toegelaten.

 

rt.com en français.rt.com zijn gecensureerd op last van de Europese Commissie, voorgezeten door onverkozen ijskoningin en VS-agent Ursula von der Lügen en haar neokoloniale hofnar en eveneens VS-slippendrager Josep Borrell en ook Le Roi Soleil ‘Manu’ Macron. Lees aangaande deze voorafgaandelijke en ongrondwettelijke perscensuur zeker ook dit artikel van Francis Jorissen op DWM (of op het internetarchief). Hierin wordt uitgelegd dat ook deze mediacensuur een overschrijding is van de bevoegdheden van de voorzitter van de Europese Commissie.

Deze censuur is verder gemakkelijk te omzeilen. Er zijn meerdere omwegen beschikbaar om  bovenstaande URL’s/pagina’s te bereiken en de content te bekijken/beluisteren.

Je kan starten met een internetopzoeking naar “censorfree dns servers” en hoe u de DNS-instellingen van uw computer(netwerk) kan aanpassen.

Een programmaatje dat hierbij nuttig kan zijn is bv ‘DNS jumper‘, en van hetzelfde bedrijf: ‘DNS-angel‘. Er bestaan ongetwijfeld nog tientallen gelijkaardige programma’s.

Lees eventueel ook onze eerdere bijdrage op DWM: “Wat is het fijn burger in een land met pers- en internetcensuur te zijn“.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!