De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Het was een ‘zware’ dag voor De Donald

Het was een ‘zware’ dag voor De Donald

donderdag 23 augustus 2018 00:33
Spread the lovePaul Manafort’s mugshot after being booked into the Alexandria detention center

Er kwamen gisteren en vandaag dubbele nieuwsberichten uit de rechtszaal over een schuldigverklaring door Michael Cohen, de voormalige advocaat van president Trump, aan misdaden waaronder belastingontduiking, schendingen van wetten en regels rond campagne financieringen. En de veroordeling van de voormalige campagnevoorzitter van de heer Trump, Paul Manafort, wegens aanklachten voor belastingfraude en bank fraude.

Die twee gebeurtenissen die zich gelijktijdig ontvouwden en de kabelnetwerken dwongen om gesplitste schermen te tonen, leken het presidentschap van Trump in een nieuwe golf van gevaar te storten. De heer Cohen bracht zijn voormalige baas direct in verband met het feit dat hij in 2016 twee vrouwen had betaald die Trump beschuldigden van buitenechtelijke affaires, beide keren op aanwijzing van de toen nog presidentskandidaat.

CNN vergeleek het allemaal met een film, waar in de beelden zo gemonteerd zijn dat er zich verschillende grote gebeurtenissen tegelijk afspelen “en je denkt, oh, ze komen aan het einde van de film.”

Maar als de critici van Trump dat “einde” als de verwijdering van de president van zijn post voor ogen hebben, kunnen ze lang wachten. Zeker, de basis van de president lijkt waarschijnlijk niet te worden beïnvloed door een van deze nieuwste ontwikkelingen.

En aangezien de meeste juridische experts zeggen dat de president niet tijdens zijn ambtstermijn kan worden aangeklaagd, zou de grootste bedreiging voor Trump de vorm van afzetting moeten hebben.

Volgens de Maggie Haberman van de New York Times, zien ook medewerkers van het Witte Huis afzetting, impeachement, nu als een grotere mogelijkheid.

Maar de meeste Democraten in het Congres hebben met name het onderwerp vermeden, goed op de hoogte van de mogelijkheid van een tegenreactie, zoals gebeurde in het geval van president Bill Clinton. En tot nu toe staan de Republikeinen ook nog niet op een lijn.

“Tot dusverre zijn er nog enkele aanklachten of veroordelingen voor het samenspannen met de Russische regering door enig lid van de Trump-campagne in de verkiezing van 2016,” zei de senator voor South Carolina Lindsey Graham in een tweet gisteren.

Kort gezegd: we weten nog steeds niet welk bewijs Robert Mueller heeft over mogelijke collusie tussen de Trump-campagne en Rusland. En we weten niet wat de heren Manafort en Cohen misschien weten. Maar op basis van de gebeurtenissen van gisteren lijkt het waarschijnlijker dat ze de kennis die ze hebben met het team van Mr. Mueller zullen delen, al was het alleen maar om zelf uit de gevangenis te blijven.

Dat betekend natuurlijk dat president Trump gewoon verder gaat als president van de Verenigde Staten. Het valt overigens wel op dat zijn werkdagen steeds later beginnen, met lunches waaraan steeds minder belangrijke mensen deelnemen.

Donald Trump staat er om bekend dat hij zijn dagen laat begint, soms zelfs pas rond het middaguur. Dat die dagen dan beginnen met een lunch is niet zo vreemd natuurlijk, staatssecretarissen horen natuurlijk gewoon op tijd te beginnen, ook als de baas dat niet doet.

Vandaag begon de President van de Verenigde Staten zijn dag op 12:45 uur met een lunch. Daarbij was aanwezig de Secretary of State for the Defence (minister van defensie). Om 15:30 uur was de volgende presidentiële afspraak, de uitreiking van een medaille.

take down
the paywall
steun ons nu!