Itaipu is de tweede grootste dam ter wereld (14Gwh) en is eigendom van Paraguay (80%) en Brazilië (19,99%). De dam ging open in ‘82 en het contract tussen Paraguay en Brazilië vervalt in 2023. Wat zullen de gevolgen zijn?
Ten eerste, door het verminderen van het debiet van de Parana in Argentinië zijn de moerassen en haar exclusieve flora begint uitdrogen. Hierdoor zijn er dit jaar hevige bosbranden ontstaan in Argentinië die hele stukken land hebben verloren doen gaan. Hierdoor is een dringende ‘wet ter bescherming van de humedales’ aangevraagd door de bevolking, maar het probleem stelt zich eerder in de infrastructuur. Door jaren van mismangement en privatiseringen is er niet genoeg geld in Argentinië om nutsvoorzieningen te leveren, de branden blijven dus ongeblust. Dit leidt tot bizarre taferelen waar adhoc emmertjes worden geschept uit de rivier door moedige bewoners.
Ten tweede, door het aflopen van het contract in 2023 kan het zijn dat Paraguay haar deel dat ze afstond aan Brazilië voor de afbetaling van de dam zou kunnen verkopen aan Chili en Uruguay. Dit komt omdat Paraguay van de helft van haar kwh, 85 % verkoopt aan Brazilië.
Ten derde, leidt de Braziliaanse electriciteit van Itaipu naar São Paulo dat dan zonder energie zou vallen. Nu heeft Argentinië ook interesse om electriciteit aan te kopen omdat het land op een energie kritisch punt is gekomen.
Paraguay (President Abdo, Libanees en aanhanger van dictator stroessner, vader was eerste secretaris) is dus de architect van het energiebeleid (electriciteits) in de Cono Sur van Latijns-Amerika. De huidige strategie kan São Paulo (Boulos) en Argentinië (Fernández als linkse president, maar zeker ook de raising star Juan Grabois) op de knieën krijgen, het kan dus zeer snel gedaan zijn voor extreem-links in de Cono Sur in 2023…