De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Het Bukele-model is uiterst populair, volgende doelwit Ecuador

Het Bukele-model is uiterst populair, volgende doelwit Ecuador

vrijdag 11 augustus 2023 13:51
Spread the love

De aanslag op de presidentskandidaat in Ecuador zou eens niet alleen de verkiezingen in Ecuador kunnen beïnvloeden, maar ook die van Argentinië (later meer). Op de tweede plaats in de verkiezingen staat Jan Topic, die een tweede El Salvador kan maken, maar nu moet hij daar nog de toestemming voorkrijgen. Topic heeft in zijn gelederen mensen die al eens een staatsgreep pleegden, maar ook Christen-Democraten.

Sinds het voorwaardelijke succes van Bukhele in El Salvador, ligt heel Latijns-Amerika aan zijn voeten. Er komen allerhande copy/cats. Zo is Jan Tomislav Topic een Frans-Ecuadoriaanse presidentskandidaat in Ecuador. Deze man heeft zich omringd door de ecuadoriaanse ‘mano dura’ nl Lucio Gutíerrez, die in 2000 een staatsgreep pleegde en in 2004 aan de macht kwam. Dit zijn geen doetjes, Topic rund een privé-beveiligingsdienst en zou hebben gevochten met het Frans vreemdelingen legioen. Dat wil zeggen dat hij zo Fransman is geworden.

Vaak wordt er gezegd dat een aanslag voor de verkiezingen een manier is om shocktherapie te veroorzaken en mensen als Jan Topic te laten verkiezen. Hij staat voorlopig tweede op 13,1 % terwijl er nog 25% onbeslist is. Dit werd opgemeten door Telco Data, Luisa González  30,5 % staat op één. Zij is een opvolgster van Correa, die nog geen zware posities kreeg binnen zijn administratie.

Het ziet er dus naaruit dat dit shockeffect richting Jan Topic zou kunnen draaiën en als hij wint dan draait hij militaire politie staat zoals in El Salvador.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!