De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Het boek, Alhambra, over de Brusselse daklozenproblematiek is de nieuwe Black

woensdag 7 oktober 2020 15:54
Spread the love

Alhambra is het nieuwe boek van Filip Keymeulen. Het kwam uit bij Bitbook, dé Brusselse uitgeverij bij uitstek. Deze keer kwam de problematiek van de daklozen aan bod. Het brengt je binnen in een onbekende wereld in Brussel en heeft de allures van Black, de film en het boek.

Filip Keymeulen werkt voor Diogenes vzw, dat is een organisatie die zich het leven van de daklozen in Brussel aantrekt. Vanuit zijn jarenlange ervaring heeft hij een Brussels topboek geschreven over deze problematiek, dat uiterst correct en hyperrealistisch het leven van een bepaald segment van hen beschrijft.

Het debuut van Keymeulen, Alhambra, zet de auteur op de kaart in Brussel. De personages zijn ‘faction’, fictie en realiteit. We vragen ons allemaal af of het boek echt is, want het is zo hyperrealistisch gebracht. Je ziet duidelijk dat theorie en praktijk van het sociaal werk hier samenkomen.

Je leert dus veel bij en het boek leest zoals de ‘Nightjet naar Wenen’, in één trek en met veel verschillende stops bij cases van daklozen die Keymeulen is tegengekomen tijdens zijn dagelijkse contacten met daklozen in Brussel. De man heeft zijn vak helemaal doorgrond, en vertelt zijn ervaring door de ogen van twee daklozen, Tonio, een Italiaanse mijnwerkerszoon en La Flanelle een man met een verschrikkelijke jeugd die besloot travestiet te worden.

Tonio en La Flanelle trekken elkaars lot aan, en proberen hun relatie te laten overleven door drugs, tippelen en overmatig alcoholgebruik. Tonio, probeert zijn geld bij elkaar te krabben door te bedelen en gitaar te spelen. La Flanelle, door burleske shows op te voeren, te tippelen en beiden verkopen cocaïne. La Flanelle gaat het beter dan Tonio af, zodat zij eigenlijk nog een relatief normaal leven leidt. Tonio geraakt echter sneller en sneller in de problemen en zijn leven is een ‘rollercoaster’ naar af…

Het is een verhaal dat lang zal bijblijven, omdat het zo vernieuwend is, je leest het in éénmaal uit, maar het is wel hard en het is niet voor gevoelige lezers. Het zou een perfect cultboek kunnen worden voor een bepaalde generatie, zoals Black dat was, of de film ‘La Haine’ in de Parijse voorsteden…

Alhambra van Keymeulen — isbn 9789464077001 — te koop bij Bitbook.be

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!