De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Het andere Amerika manifesteert vandaag voor Gaza en tegen het zionisme: Flood Brooklyn for Gaza!

Het andere Amerika manifesteert vandaag voor Gaza en tegen het zionisme: Flood Brooklyn for Gaza!

zaterdag 28 oktober 2023 07:39
Spread the love

 

De plenaire vergadering van de VN heeft voor een onmiddellijk staakt-het-vuren in Gaza gestemd, de VS hebben aanvallen uitgevoerd op doelwitten in Syrië die banden hebben met Iran, de Amerikaanse defensieminister heeft in een telefoongesprek met Israël aangedrongen op het ontzien van de burgerbevolking in Gaza… Terwijl de uitroeiingsoorlog van Israël in Gaza escaleert en matigende internationale druk weinig of geen effect heeft, betoogt vandaag in Brooklyn het “andere” Amerika – niet dat van Joe Biden dus – tegen het zionisme en zijn agressie.

De joodse media in New York waarschuwen alle joden uit de buurt van de manifestatie te blijven. Er is inderdaad gevaar voor oververhitting, en verschillen in standpunt kunnen makkelijk ontaarden in fysiek geweld. Maar het is verheugend dat er weerwerk is van het andere Amerika tegen de politiek van Biden. Toch is de strekking van de betoging ook bedenkelijk. De strekking is: er is hier geen plaats voor zionisten. Maar dat sluit elke discussie, en uiteraard elke dialoog uit. Het is een wij-of-zij-standpunt. Net als het zionistische standpunt: het is Israël of Hamas.

De vraag is of dat soort polarisatie nuttig en zinvol is. Je moet je geen illusies maken over het toverwoord “dialoog”, maar zonder onderhandelingen geraakt de Palestijnse kwestie nooit opgelost (net zoals de Oekraïense trouwens). Ik ben dus enthousiast over de pro-Gaza-actie, maar hoop dat zionisten niet geweerd en zeker niet fysiek gemaltraiteerd worden op bijvoorbeeld de universiteiten. Al zijn vooral de anti-zionisten daar momenteel het slachtoffer van discriminatie en hetze.

 

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!