De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Groot nieuws bij VRT: CNN-marionet bezoekt Gaza

Groot nieuws bij VRT: CNN-marionet bezoekt Gaza

zaterdag 16 december 2023 22:57
Spread the love

Op vrijdag 15 december titelt VRT-Nieuws: “CNN maakt als eerste westerse zender onafhankelijk beelden in Gaza: “Een glimp door het venster van de hel”

CNN-journaliste Clarissa Ward is erin geslaagd door te dringen tot in Gaza.
Dit wordt heden gebombardeerd tot het grote nieuws in onze MainStreamMedia. Het eigenlijke nieuws uit Gaza doet er niet meer toe. De wereld is een spektakel en draait om sterren en sterjournalisten, niet om het nieuws op zichzelf.

Lees dit artikel op DWM van drie weken geleden (laatste paragraaf) en bekijk de Youtube video die erin vermeld wordt, van de Egyptische podcaster Rahma Zein, waarin deze vrouw omschreven wordt als een marionet van het systeem.

Analyseer ook de foto die VRT plaatst bij dit artikel: een nette vrouw met een chic sjaaltje en wat op een mantelpakje lijkt (geen stalen helm, geen kogelwerende vest) wordt afgebeeld. Zij legt een liefdadigheidsbezoek af aan een ziekenhuis. Er is totale afwezigheid van drama. Zij kijkt met liefhebbende blik een gehospitaliseerd kind recht in de ogen. In de achtergrond kijkt iemend glimlachend toe.

De beeldcompositie is zo goed als perfect; de foto is mogelijk zelfs geënsceneerd. Hij straalt warmte en liefde uit. Het zou een foto voor een Unicef-kerstkaart kunnen zijn. Aanvankelijk dacht ik dat dit een foto was van een bezoek van één of andere belgische princes aan een brussels kinderziekenhuis. Nee, dit is een ‘journalist’ die verslag doet vanuit een plek op deze wereld waar de meest brutale genocide van de eeuw plaatsgrijpt. Nee, dit is je reinste propaganda, bedoeld om de slachterij van Gaza bewust naar de achtergrond te dringen.

Buiten, bij de deuren (van wat nog van een hospitaal overblijft), staan ongetwijfeld tientallen echte journalisten, met stalen helmen en blauwe kogelwerende vesten, verslag te doen van wat er echt gebeurt in Gaza. Zij kunnen daarbij elke seconde platgebombardeerd of doodgeschoten worden. Daarvan lees je niets bij VRT. Hun rauwe verslaggeving vanuit het slachthuis Gaza krijgt nooit een dergelijke prominente plaats bij VRT als deze systeembloedzuiger.

RT.com en al Jazeera (en ongetwijfeld nog andere omroepen waarvan ik geen weet heb) hebben journalisten die elke dag vanuit Gaza live verslag uitbrengen, op risico van hun eigen leven. Als je als kijker lang genoeg geduld oefent kan je ze live voor de camera ofwel zien vermoord worden ofwel zien kreperen van honger.
Vandaag (zaterdag 16/12) is weer een cameraman van Al-jazeera vermoord  (na enkele uren doodgebloed omdat het fascistische leger geen ziekenwagen tot bij hem toeliet). Zijn collega verslaggever heeft het overleefd.

(Update: hier stond aanvankelijk een paragraaf aangaande het woord “westers” in de titel van het VRT-artikel. Ik heb die verwijderd, omdat ik in een drifbui één en ander op een hoopje gegooid had en deze paragraaf helemaal niet ter zake deed.)

CNN geeft zelf toe dat zij afspraken maken met het Israëlische leger omtrent de berichtgeving door hun journalisten die onder begeleiding van het leger Gaza in mogen.

Deze brengen dag in dag uit verslag uit vanuit Gaza en leven (voorlopig) nog…

 

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!