De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Groenten uit Balen in première te Antwerpen

vrijdag 9 december 2011 22:54
Spread the love

De jaren zeventig waren gisteravond helemaal terug in de Antwerpse Metropolis met de première van de nieuwe Vlaamse langspeelfilm Groenten uit Balen. De verfilming van Walter Van den Broecks bekende toneelstuk is gesitueerd in 1971, het jaar waarin een wilde staking uitbrak bij zinkfabriek Vieille Montagne. De film van Frank Van Mechelen vertelt het verhaal van hoe het gezin Debruycker negen weken lang probeert te overleven zonder een frank inkomsten. Zoals de traditie het wil, kreeg de cast Stany Crets, Clara Cleymans, Axel Daeseleire, Koen De Bouw, Lucas Van den Eynde en scenarist Guido Van Meir een ster in de foyer van het bioscoopcomplex. 

In ‘Groenten uit Balen’, de nieuwste film van Frank Van Mechelen, wordt een arbeidersgezin gevolgd tijdens de negen weken durende staking. Het gezin woont in een kleine woning in de cité, vlak aan de fabriek. Dochter Germaine Debruyker (gespeeld door Evelien Bosmans) is achttien en hoopt zich te verbeteren in het leven ten opzichte van haar ouders. Ze heeft een job als kassierster in de GB van Mol. Haar vader Jan Debruyker (Stany Crets) is de kostwinner van het gezin en werkt als arbeider voor Vieille Montagne. Bij de arbeiders breekt een wilde, door de vakbonden niet erkende, staking uit om het lage uurloon omhoog te krijgen. Het gezin valt zoals alle stakers in de cité zonder inkomen. Naast Bosmans en Crets spelen ook Lucas Van den Eynde, Clara Cleymans, Tiny Bertels, Veerle Dobbelaere, Warre Borgmans, Axel Daeseleire en zelfs Natalia Druyts mee.

take down
the paywall
steun ons nu!