De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Griekenland ruilt met goud, nutsvoorzieningen en vastgoed voor bedrukt papier uit Brussel.

Griekenland ruilt met goud, nutsvoorzieningen en vastgoed voor bedrukt papier uit Brussel.

zondag 26 maart 2017 11:02
Spread the love

Het is nu officieel: de Duitsers willen geen schuldverlichting voor Griekenland. Berlin stuurt zijn deurwaarders.

Het nooit verkondigde verhaal van de Griekse bailouts is dat het geen bailouts waren, maar een uitverkoop van alles wat Griekenland bezat. Echte materiele dingen met een materiele waarde werden omgeruild voor stukjes papier waardoor Athene gegarandeerd vastgeketend blijft aan Brussel en Berlijn.

Frauduleuze afpersing wordt het genoemd in een sombere maar intrigerende analyse. [i]

Schulden hollen Europa uit – het is niet meer mogelijk om dit verborgen te houden. De Griekse tragedie bijvoorbeeld blijft maar groeien.

De Duitsers hebben een consensus bereikt over hoe ze Griekenland, met zijn schulden en zijn slechte economie, kwijt kunnen. Het vergelijk met  een slordige schooljongen die bij de oren genomen wordt voor de klas, verschilt enkel in details: ofwel uit de klas jagen ofwel straffen om daarna in elk geval Griekenland te verbannen.

Ex minister van financiën van Beieren CSU politieker Markus Soeder  kwam met een plan B en wees op de noodzakelijkheid om het uit te voeren.

“Nieuwe biljoenen kunnen alleen maar aan Athene overgemaakt worden als zij alle hervormingen doorvoeren. Maar elke hulp moet gewaarborgd worden door cash, goud of vastgoed.”

De EU en de Europese Centrale bank hadden reeds om 50 miljard euro aan Griekse openbare eigendommen aangeslagen, maar dat was niet genoeg om de schulden (80 – 90 miljard euros) te dekken. Daarom moeten nu ook goud en vastgoed onteigend worden.

Als de afgedwongen maatregelen toegepast worden betekent deze taxatie het einde van de Griekse kleine en middelgrote bedrijven.

Te melodramatisch? We vergaten het haast- we worden veronderstelt een nieuwe neoliberale term te gebruiken voor dit beleid van nationaal krijgsgevangenschap en maatschappelijke zelfmoord: “vrijwillige privatisering”.

De arme onbaatzuchtige Duitsers moeten de onverantwoordelijke Grieken redden. Ze hebben dat goed gedaan. Men doet de beste koopjes tijdens de solden. Zo hebben ze het beheer van de belangrijkste toeristische vlieghavens [ii] en nutsvoorzieningen [iii] overgenomen van de Grieken. Alles wat de Griekse economie zou kunnen helpen werd reeds geprivatiseerd door de Duitser en hun medeplichtigen.

Griekenland zal zijn geld krijgen als alles wat waarde heeft werd uitgeleverd aan Berlijn. Dit is een overval op een land zonder dat de omstaanders zelfs maar beseffen wat er omgaat.

Elene Portaliou, professor emeritus van de Nationale Technische Universiteit in Athene schreef: [iv]

“Privatisatie -het in beslag nemen van openbare bezittingen door privé kapitaal- is het centrale element van de neoliberale globalisering, opgelegd, niet alleen door nationale regeringen, maar ook door supranationale organisaties zoals het International Monetary Fund, OECD, Wereldbank, Europese Centrale Bank en de Europese Commissie.

Vandaag is Griekenland het epicentrum van de privatisering. Het derde memorandum dat door de regering Tsipras in 2015  werd getekend, liet toe dat eigendommen van de Griekse staat via achterbakse methoden, werden gebradeerd aan multinationale bedrijven of aan andere staten.

Deze diefstal is niet ongebruikelijk. Privatisering is een ijzersterk principe van het neoliberale gedachtegoed, samen met gebalanceerde budgetten, onafhankelijkheid van de ECB, het verhinderen van financiering van schulden en nauwe samenwerking met de financiële markten. Deze waarden werden in de Europese regelgeving ingebouwd waardoor het verlies van publieke rijkdom, het vernietigen van de menselijke arbeid en van onze planeet wordt gerechtvaardigd.”

De perfecte misdaad. Tenslotte waren het de Deutsche Bank en Goldman Sachs die er voor gezorgd hebben dat Griekenland kon toetreden tot Europa. De gouden eeuw van de internationale misdaad op supranationaal niveau.

[i] http://abc.az/eng/news_21_02_2017_102147.html

[ii] http://money.cnn.com/2015/08/19/news/companies/greece-germany-airports-privatization/

[iii] https://www.theguardian.com/sustainable-business/2015/aug/14/germanys-hypocrisy-over-greece-water-privatisation

[iv] https://www.jacobinmag.com/2016/09/greece-tsipras-memorandum-privatization-public-assets/

take down
the paywall
steun ons nu!