De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Goed aangekomen

Goed aangekomen

woensdag 24 november 2010 15:53
Spread the love

Het is vandaag woensdag 24/11. We zijn gisteren aangekomen rond 14.00 uur op de luchthaven van Cape Town, Zuid Afrika. Bagage afgehaald en documenten in orde gebracht van onze huurwagen voor de komende maand. Rond 15.30 uur geariveerd op het appartement in Gordons Bay.

Vlucht

Na een aangename rit met onze goede vriend Francis zijn we op Zaventem toegekomen om 14.30. uur. Een broodje gegeten en om 15.00 uur bagage ingecheckt. Alles was in orde. We hadden een licht overgewicht maar het was geen probleem. Daarna naar de veiligheidscontrole. Ik werd uitgepikt voor aftasting maar ze hebben toch lekker niks gevonden. Ook Sylvie werd er uitgekozen. Het snuffeltoestel bleef maar lawaai maken zodat ze mee moest met 2 vrouwen in een afzonderlijk hokje. Wat daar allemaal gebeurt is! Nee, nee, gewoon controle en alles was ok.

Het was een lange en vermoeiende vlucht. Opgestegen in Brussel om 17.40 uur naar Istamboel. Daar toegekomen rond 21.30 uur. Een beetje moeten zoeken naar de juiste gate om over te stappen. Nogmaals veiligheidscontrole maar veel minder streng dan bij ons en zeker niet te vergelijken met Londen, vorig jaar. Terwijl we zaten te wachten een Vlaams koppel leren kennen die met hun 2 kindjes ook naar Kaapstad vlogen voor een 3 weken durende vakantie en voor het huwelijk van haar broer, die hier woont. We waren al bijna uitgenodigd maar op 4 december zitten wij in het schooltje.

Met een uurtje vertraging in Istamboel opgestegen rond 00.45 uur voor vlucht naar Kaapstad met tussenlanding in Johannesburg. Het vliegtuig zal vol met moslims die terugkeerde van hun pelgrimstocht naar Mekka. Een paar toffe babbels gedaan met deze super vriendelijke mensen en heel wat bijgeleerd over hun pelgrimstocht of zoals het wordt genoemd ‘hadj’. Zij praten honderd uit over hun beleving en gebedsmomenten. Sylvie heeft wat kunnen slapen op het vliegtuig. Ik daar en tegen weer geen oog dicht gedaan. Heb dan maar 3 filmen gekeken.

Een deel van onze pelgrims stapten uit in Johannesburg en een deel vloog mee verder mee naar Cape Town. Een uurtje voor de landing begonnen deze moslims zich allemaal feestelijk uit te dossen en op te maken voor de aankomst. De mannen kleden zich in lange katoenen, meestal witte, gewaden. De ene een soort mutsje op, anderen dan weer met witte hoofddoeken of mooie hoofddeksels. De vrouwen kleden zich met hele mooie gewaden met veel kant en schitteringen. De kleur speelt blijkbaar geen rol en hangt af van je persoonlijke voorkeur. Een groot gedeelte wel in wit of zwart, en een minderheid met andere mooie kleuren. De meeste vrouwen droegen een hoofdoek die helemaal paste bij hun gewaden. Hier en daar zag je ook wel vrouwen die volledig gesluierd waren en waar je alleen de ogen kon van zien. Bijna alle vrouwen droeven mooi blinkende en opzichtige juwelen zoals armbanden, halskettingen en ringen. Het was al goud en zilver dat schitterde. Er werd ook veel aandacht gegeven aan make-up en lipstick.

De luchthaven van Kaapstad stond vol familie en vrienden van deze pelgrims die toch 6 tot 7 weken van huis geweest waren. Het werd een feestelijk onthaal met heel veel emotie. Het was mooi om naar te kijken hoe hartelijk de pelgrims werden onthaald als bijna helden. Wij zijn er van overtuigd dat deze geloofstocht, die moslims één keer in hun leven trachten te doen en hele ervaring is voor deze gelovige mensen. 

Bagage en huurwagen

Onze bagage afhalen duurde wel enige tijd. Na een 10 tal minuutjes stopte de transportband. Blijkbaar was er een mankement. De zenuwachtigheid, vooral bij de wachtende moslims, steeg zienderogen. Wij rustig gebleven tot onze bagage er was. Nog gauw afscheid genomen van het Vlaamse koppel met hun kinderen en dan naar de centrale hal van de vlieghaven waar honderden mensen stonden te wachten maar niet op ons…

Helemaal aan de zijkant stond een persoon met op z’n bordje ‘Dhr. Van Oosterwyck’. Hij stond ons op te wachten met de sleutels en de papieren van de huurwagen. Alle formaliteiten afgehandeld en daar onder begeleiding naar de wagen die netjes voor de ingang klaar stond. We rijden nu met een spiksplinternieuwe Renault met airco. Het links rijden was toch weer een aanpassing maar het ging nog vrij vlot. De weg naar Gorndos Bay hebben we ook vlotjes gevonden.

Gordons Bay

Het weer is zeer mooi. Een heldere hemelsblauwe lucht en een schitterde zon zorgen voor aangename teparaturen rond de 25 graden. Er is wel veel wind. Blijkbaar meer dan anders. De weersvoorspellingen geven deze warme wind nog tot vrijdag en dan alleen maar warmer. He he, eindelijk echt zomer…

Moe maar blij dat we goed toegekomen zijn hebben we onze bagage uitgeladen op het nog nieuwe appartement van onze vrienden Danny en Lydia. Ons een beetje geïnstalleerd en dan naar de Pic en Pay voor onze eerste noodzakelijke inkopen voor de komende dagen. Veel hebben we niet ingekocht omdat we donderdag hier al vertrekken. Rond een uur of acht hebben we hier in de buurt een heerlijk visschotel gaan eten in Ocean Basket. Voor 20 Euro eet je een schotel Calamarisfilets, een aantal mosselen van een groot kaliber, Calamarisringen en King Prawns (grote scampis maar niet zo groot als gamba’s) voor twee personen met een biertje en een frisdrank. Gewoon super. Als dat geen vakantie is. Daarna nog een filmpje gezien (Le Silence de Lorna) en tot slot onder de veren. Als een blok in slaap gevallen en gemaft tot 9.00 uur vanmorgen. Dat is mij in jaren niet meer overkomen. Vandaag een rustige dag in Gordons Bay. Vanaf nu kan ik ook op internet en skypen voor wie het ook kan. Het is de bedoeling dat we regelmatig een mailtje zullen sturen en verslag uitbrengen via onze blog. Dit zal vooral ’s avonds zijn.

Donderdag

En morgen,

donderdag…

 gaan wij iets anders doen.

take down
the paywall
steun ons nu!