De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Georganiseerde Motoboys komen in opstand in São Paulo

zondag 19 juli 2020 10:32
Spread the love

Op 1 juli legden de motoboys in Brazilië het werk neer. De corona-pandemie heeft hen veel werk aangeleverd en veel nieuwe motoboys kwamen erbij. De prijzen daalden echter van een ritje. Daardoor dat er een georganiseerde staking uitbrak.

Het zou een verhaal van Asimov kunnen zijn, mensen die werken voor apps (Uber eats, IFOOD, LOGGI, RAPPI, LALAMOVE …) in Brazilië en daarmee het geld voor ‘haven en goed’ moeten verdienen. Steeds meer wordt duidelijker dat schijnzelfstandigheid trendy en vintage is geworden.

Er gaan verschillende versie de ronde. Volgens ‘The Wall Street Journal’ willen de motoboys niet aanvaarden dat hun sector geformaliseerd wordt omdat er op die manier meer precariteit zal onstaan. Armen in de zelfstandigheid drukken biedt geen oplossingen.

Volgens Izquerda Diario, moeten de motoboys zich organiseren in vakbonden, je vindt ze voornamelijk terug bij de UGT waarvan het motoboys Sindimoto deel is, deze valt onderleiding van Ricardo Patah. Er zijn nog andere syndicaten. Natuurlijk is er in Latijns-Amerika nog een sterke anarchistische component die aanstuurt op wilde betogingen.

Er onstonden tafeleren in het parlement waar de PSOL (de verenigde braziliaanse Socialisten, Trotskyisten, Ecologisten, …) motoboys liet getuigen ; De voorzitter van het Parlement Maia, die zeer begaan is met hen, liet weten dat er al drie wetten zijn gestemd in het verleden om de motoboys te helpen. Volgens Rodrigo Maia, voorzitter van het Parlement moeten ze dus opkomen voor hun rechten.

In ieder geval het is één van de vele tekenen van hoop voor Brazilië, om de barbarij te doen stoppen. Ondertussen zijn de pensioenen al afgenomen, zijn de arbeidswetten teruggeschroefd, … waar gaat het eindigen, misschien hier!?

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!