De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Genk organiseert mediterraan filmfestival

Genk organiseert mediterraan filmfestival

donderdag 7 april 2011 18:31
Spread the love

Het Made in Europe filmfestival ontstond in Maastricht en wil de Europese film onder de aandacht brengen. Stilaan verspreidde het festival zich over Nederland en Duitsland. Met Genk neemt België voor de eerste keer deel aan het evenement. In Maastricht start het filmfestival een dag eerder met de vertoning van de Limburgse filmhit Rundskop.

“Zestig procent van de Genkse bevolking heeft een andere cultuur. Een groot deel hiervan komt uit het Middelandse-Zeegebied”, legt programmator Eddie Guldolf uit. “We wilden al langer mediterrane films vertonen en contacteerden filmtheater Lumière Maastricht, de oprichter van Made in Europe. Dankzij hen programmeren we nu tien films die nooit eerder vertoond zijn in Vlaanderen.”

Award

Het filmfestival toont het talent van jonge filmmakers. “We willen de visie en ervaringen van mensen met een andere cultuur tastbaar maken. Ik selecteerde hun films omwille van de relatie met Genk”, aldus Guldolf.

Bij de eerste editie van het filmfestival in Genk hoort een award. De prijs bedraagt 6.000 euro en gaat naar de 24-jarige Franse actrice en regisseuse van Noord-Afrikaanse afkomst, Hafsia Herz. Zij won eerder een Gouden Leeuw in Venetië en een César in Frankrijk. “Zij laat perfect zien hoe andere culturen hun plaats vinden in Europa”, vindt Guldolf.

Op het programma

Made in Europe vertoont kort- en langspeelfilms. Het festival opent met ‘La Nostra Vita’ van de Italiaanse regisseur Daniele Luchetti. Op het programma staan ook vier langspeelfilms met Hafsia Herzi in de hoofdrol.

De kortfilm ‘Le Rodba’ is het licht humoristische regiedebuut van Hafsia Herzi. Humor is ook aanwezig in de animatiefilm ‘Yagmur Duasi’ van Eser Ünal, een Limburgs cineast met Turkse wortels. Het emotionele ‘De Chouas’ van de Belgisch-Marokkaanse filmmaakster Saddie Choua is gebaseerd op een familiefoto van haar vader en zijn vier broers, van wie er twee broers immigreerden.

© 2011 – StampMedia/Xios – Goele Theunis

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!