De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Toestemming (c) Lumumba Bibliotheek (c) Philip Buyck

(update 1) Genetisch onderzoek moet uitsluitsel brengen bij de zaak Lumumba

vrijdag 4 december 2020 21:23
Spread the love

De zaak Lumumba is nog steeds aan de gang. Ondertussen mochten Philip Buyck (Bibliotheek Lumumba) en Ludo De Witte (schrijver) op ‘France 24’ komen om hun verhaal te vertellen over de moord op Lumumba. Dit is tegenwoordig een staatszaak geworden in DRCongo. Hopelijk wordt de zaak op 17 januari, na 60 jaar, opgelost, maar daarvoor is een expertise en tegenexpertise nodig om te bewijzen dat het daadwerkelijk de tanden van Lumumba zijn.

De deal is zo dat vanaf het moment dat Koning Filip de tanden naar Congo terugbrengt, de assistent van de minister van cultuur van de DRC, eigenhandig de Lumumba bibliotheek naar Kinshasa haalt.

De bibliotheek Lumumba bestaat uit ongeveer 5.000 exemplaren en hij schat op een waarde van acht euro per boek. Dit komt er na de bemoeienis van Roland (zoon) en Juliane (zus) van Lumumba, de regering van Félix Tshisekedi ging eindelijk mee in de vraag om de tanden van Lumumba te repatriëren.

De tanden van Lumumba zijn het enige overblijfselen van de eerste premier (PALU) van DRCongo. Hij werd vermoord op bevel van het Belgische koningshuis en de regering, omdat volgens de Baracuda-verklaring van koning Albert: ‘Er is maar één vijand van de DRC en dat is Lumumba.’

Vader Tshisekedi die in september ‘60 van de universiteit werd gehaald door Mobutu tijdens diens eerste staatsgreep en als bijnaam kreeg ‘Père de la Justice et de la Démocratie’ heeft gedurende 20 jaar, de dood van Lumumba en Tshombé ontkend, tijdens de dictatuur van Mobutu. In de Bantu cultuur vinden de geesten van de onopgebaarde lichamen nooit rust tot de lijken begraven liggen.

Men vraagt zich af waarom de PALU, partij van Lumumba onder leiding van Gizenga, na 55 jaar ( de verkiezingen van 2006) nog super populair was. Dat is omdat Lumumba in Congo nog altijd populair is en een symbool is voor de onderdrukking van België.

(bron: Philip Buyck)

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!