De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Gemeente Molenbeek verbiedt mars op last van lange arm Rabat

Gemeente Molenbeek verbiedt mars op last van lange arm Rabat

zondag 23 oktober 2022 14:30
Spread the love
Said El Amrani, actief voor Collectief Riffijnen in België plaatste gisteren een statement naar aanleiding van het verbod van een mars ter herdenking van Mohsin Fikri door de gemeente Molenbeek. Volgende week is het zes jaar geleden dat de Rifffijnse visverkoper Mohsin Fikri werd vermorzeld in een vuilniswagen toen hij zijn geconfisqueerde vis probeerde te redden. Zijn gruwelijke dood leidde eind 2016 tot een protestbeweging in de Rif (Noord-Marokko). Onder leiding van Nasser Zefzafi en met vreedzame betogingen eisten de Riffijnen vrijheid, waardigheid en sociale rechtvaardigheid. Honderden demonstranten werden in 2017 opgepakt en veroordeeld. De leiders van de Hirak kregen in juni 2018 zware straffen. Nasser Zefzafi en drie andere kopstukken verdwenen voor 20 jaar in de cel. De protestbeweging kreeg veel (internationale) solidariteit, ook in België.
Dit zijn de drie redenen die de autoriteiten van de gemeente Molenbeek hebben gegeven om de toestemming te weigeren voor de mars die het Belgische Collectief Riffijnen op zaterdag 29 oktober ter herdenking van de dood van Mohsin Fikri:
1- De herdenking heeft niets te maken met de gemeente Molenbeek en haar inwoners.
2- De hinder van het verkeer op de voorgestelde kruispunten (voor de mars).
3- De mars draagt niet bij aan sociale samenhang.
Het collectief is ervan overtuigd dat het verbod een politieke beslissing, die beïnvloed is door van mensen rondom de burgemeester van Molenbeek zoals raadsleden en adviseurs met een Marokkaanse komaf dichtbij het Marokkaanse regime (lange arm Rabat).
Volgens de organisatoren heeft het verbod niets te maken met veiligheidsaspecten, vooral omdat de initiatienemers en andere Belgische sympathisanten en verdedigers van de politieke gedetineerden tientallen protesten en demonstraties in Brussel hebben gehouden sinds de start van de Hirak in de Rif.
En tot de dag van vandaag vonden al die acties in goede en vreedzame sfeer plaats, getuige de lokale politie zelf. Het collectief zal daarom politieke, juridische en media acties ondernemen om het recht op demonstreren af te dwingen conform de Belgische grondwet. Ook zullen de organisatoren alles in het werk stellen om de de dood van Mohsin Fikri op een waardige wijze te herdenken en tevens te ageren tegen iedere vorm van onrecht en onderdrukking.
Update: een verklaring van het collectief is zojuist gepubliceerd.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!