De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

De Oekraïense opperbevelhebber Vladimir Zalushny en de Russische opperbevelhebber Vladimir Gerasimov

Geheime onderhandelingen tussen Rusland en de VS?

De gereputeerde Amerikaanse onderzoeksjournalist Seymour Hersh publiceert op zijn website een opmerkelijk artikel over de weg naar een onderhandelde oplossing voor de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Hij heeft van insiders, die uiteraard anoniem willen blijven, vernomen dat er overleg bezig is tussen de militaire leiders van de beide landen, dus tussen Gerasimov en Zalushny. De onderliggende gemeenschappelijke overtuiging zou zijn dat Poetin niet afkerig is van een regeling waarbij de grenzen tussen de beide landen worden vastgelegd volgens de positie van de troepen bij het einde van de onderhandeling. Rusland zou dan zeker de Krim behouden (waar wel nog verkiezingen zullen worden gehouden) en controle over de vier provincies (“oblasts”) die het geannexeerd heeft: Donetsk, Luhansk, Zaporizhzhia en het nog in gevechten verkerende Kherson. Van zijn kant zou Poetin geen bezwaar maken tegen een NATO-lidmaatschap van Oekraïne.

zondag 3 december 2023 22:42
Spread the love

Dat laatste punt is verbluffend en doet twijfelen aan de waarheid van dit verhaal. De Russische militaire interventie kwam er immers als reactie tegen dat NATO-lidmaatschap. Dat bracht de Asian Times ertoe een artikel te publiceren met als kop “Is het verhaal van Hersh over de geheime vredesonderhandelingen over Oekraïne waar?” Maar deze tekst gaat terug op een Amerikaanse, namelijk een artikel van Stephen Bryen, dat probeert het verhaal van Hersh onderuit te halen.

Nochtans is de geopperde oplossing niet zomaar een totale toegeving aan de NATO. Die zou moeten toezeggen geen troepen te stationeren in Oekraïne en ook geen aanvalswapens, al zouden defensieve wapens wel toegelaten zijn. Ook zou Rusland accepteren terug te keren naar het akkoord over een stopzetting van nucleaire tests waar het onlangs is uitgestapt. En het zou zijn troepen terugtrekken uit de buurt van de Baltische staten en van Moldavië.

Maar een dergelijk project druist helemaal in tegen de visie van Zelenski, die nog altijd droomt van het verslaan en terugdrijven van Rusland. De VS proberen, zo zegt een insiderbron, hem duidelijk te maken dat daar geen sprake van is en dat de onderhandelingen ook zonder hem kunnen plaatsvinden. Desnoods kunnen de VS hem een vakantie op de Caraïben betalen, voegt de bron er spottend aan toe.

President en opperbevelhebber van het leger in onmin

De Asian Times, die het verhaal van Hersh blijft wantrouwen, stipt wel aan dat de verwijdering tussen president Zelenski en de opperbevelhebber van het leger Zalushny ver gevorderd is. Eerst was er het geruchtmakende interview van de generaal in The Economist van 1 november jl., waarin hij een diagnose van de toestand gaf die inging tegen die van het staatshoofd. Hij verontschuldigde zich later wel wat voor zijn uitlatingen, maar bleef afwezig van een vergadering van de president met de generaals. Er is dus duidelijk een machtsstrijd gaande. Zelenski heeft trouwens de gouverneurs van Oekraïne verboden contact te hebben met de opperbevelhebber.

Het is heel goed mogelijk dat Zelenski zijn hand overspeelt of dat gaat doen. Er is oorlogsmoeheid, het land zit volop in de problemen, en door het tekort aan recruten is de recrutering nu al uitgebreid tot de oudere leeftijdsgroepen. Dat zal zijn populariteit geen goed doen. En een conflict met het leger kan ook anders uitdraaien dan hij denkt.

De contacten tussen de militaire bevelhebbers van Rusland en Oekraïne zijn, eens uitgelekt,  allicht van aard om het klimaat in Oekraïne te doen kantelen in de richting van onderhandelingen, die immers als haalbaar worden voorgesteld. Daarbij is te bedenken dat het NAVO-opperhoofd Joe Biden duidelijk gezegd heeft dat het probleem Oekraïne van de baan moet zijn voor het einde van het jaar, want die kwestie mag zijn kansen bij de komende presidentsverkiezingen niet negatief beïnvloeden. Daar heeft Zelenski zich naar te schikken. Anders mag hij gratis met vakantie gaan naar de Caraïben…

 

https://seymourhersh.substack.com/p/general-to-general?
https://asiatimes.com/2023/12/is-hersh-story-on-secret-ukraine-peace-talks-true/
https://weapons.substack.com/p/is-the-hersh-story-on-secret-ukraine

 

Foto: screenshot van youtubefilmpje van Kanal 13:   https://www.youtube.com/watch?v=RU94E9PCrXU

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!