De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Freedom Flotilla: Antwoord aan Michaël Freilich

Freedom Flotilla: Antwoord aan Michaël Freilich

vrijdag 8 juli 2011 15:52
Spread the love

Michaël Freilich  valt mij aan  door te betwisten dat Israël het filmpje, dat ze op het internet hadden gezet direct na de aanval op de Gaza Flotilla in juni 2010, heeft gemanipuleerd. (1)

Ik haal mijn informatie bij de joods-Amerikaanse blogger Max Blumenthal, die voor zijn onderzoek lof kreeg van de New York Times en dat op academisch niveau werd gepubliceerd door twee researchers van Harvard University, Diana Allan en Curtis Brown in hun artikel: The Mavi Marmara at the Frontlines of Web 2.0. Het artikel verscheen in The Journal of Palestine Studies, vol XL, n°1, 2010 pp.63-77. (2)

Dit Journal is het enige academische tijdschrift dat volledig aan het Arabisch-Israëlisch conflict is gewijd en wordt uitgegeven door de University of California Press, Berkeley, USA. Een degelijke bron dacht ik.

Als tegenargument gebruikt Michaël Freilich een filmpje over het Jemenitisch parlementslid met de kromdolk jambia, een jemenitisch mannelijk statussymbool, dat hij haalt bij Memri tv.

Nu is Memri een Israëlisch propaganda orgaan. De stichter is kolonel Ygal Carmon, en volgens The Guardian (12/8/2002) staat het bekend om zijn zeer eenzijdig geselecteerde stukjes uit de Arabische pers. Ik vrees dat het hier gaat om een herschrijving van de Israëlische versie van het verhaal na de terechte kritiek van onder meer de hoger vermelde personen. (3)

Freilich gaat zijn mosterd dus halen bij Israëlische propaganda. Wat zijn tweede voorbeeld betreft, namelijk Huwaida Arraf: Zij was niet op de Mavi Marmara, zoals hij beweert, maar op een andere boot van de Flotilla, The Challenger One. Toch beweerde het Israëlisch leger dat ze haar stem hadden van een opname op de Mavi Marmara, wat dus niet kan kloppen. Ze hebben ook nooit hun toegeving ingetrokken dat ze de stem hadden ge-edited om tot een opruiend citaat te komen.

Voetnoten:

(1) http://joodsactueel.be/2011/07/08/de-morgen-publiceert-recht-van-antwoord-lucas-catherine-ontmaskerd

(2) http://www.palestine-studies.org/journals.aspx?id=10844&jid=1&href=fulltext

(3) http://www.guardian.co.uk/world/2002/aug/12/worlddispatch.brianwhitaker

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!