De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Eten op school: veggie is de standaard in Grenoble!

Eten op school: veggie is de standaard in Grenoble!

zaterdag 10 september 2022 06:33
Spread the love

In Frankrijk gaat de start van een nieuw schooljaar gewoonlijk samen met discussies over wat de leerlingen op school te eten krijgen. Meestal gaat het dan om problemen rond halal en kosjer eten, en de mogelijke of onmogelijk geachte tegemoetkomingen aan religieuze eetgewoonten. Dit jaar is het eerste thema dat op tafel komt het ‘groene’ menu in Grenoble, de groene hoofdstad van Europa in 2022. De stad heeft een reputatie van progressiviteit en vernieuwing en het stadsbestuur wordt daardoor veracht en bespot door de conservatieve en rechtse wereld. Burgemeester Piolle, die onlangs nog probeerde de boerkini toe te laten in de zwembaden van zijn stad, werd in de media meteen frontaal aangevallen omwille van het nieuwe schoolmenu. Hoe zit het in elkaar?

 

Het vertrekpunt van het menuaanbod is een vegetarisch gerecht. Maar ouders die dat willen kunnen ook een gerecht met vlees of vis of met vis aanvragen. Een keer per week eten alle kinderen vegetarisch, dat is al sinds 2018 zo, en het is verankerd in de Franse wetgeving. Het vegetarische standaardmenu is eigenlijk een omkering van de traditionele visie op eten, die vlees of vis als hoofdbestanddeel ziet, waar dan een “garnituur” aan wordt toegevoegd die vooral plantaardig is. In de nieuwe visie is het eten op de eerste plaats plantaardig (uitgebreid met dierlijke producten zoals eieren of melkproducten, en dus niet veganistisch). Maar vlees en vis kunnen wel, maar zijn een aan te vragen afwijking van het standaardaanbod.

 

Dat lijkt een verantwoorde en evenwichtige keuze, waarin ouders vrij blijven om te bepalen wat hun kinderen zullen eten. Toch kwamen er meteen giftige reacties, zoals die uit Lyon: daar in Grenoble heb je “voedingstotalitarisme”!!! Verschillende media spanden zich dan weer in om het initiatief van Grenoble af te keuren of belachelijk te maken als een flop, omdat ca. 96% van de ouders afwijking van het standaardmenu hebben aangevraagd. Waarop burgemeester Piolle reageerde door te wijzen op de vooruitgang: 7% keuzes voor vegetarisch is drie keer zoveel als het nationale gemiddelde!

Veggie maakt giftig!

De hetze en het gif tegenover de vernieuwing in de schoolmenu’s van Grenoble nemen zeer grove en dwaze proporties aan in de extreem-rechtse verbeelding. In de lezerscommentaren van Valeurs Actuelles lees je uitlatingen als “Piolle Pot heeft weer toegeslagen” of “Alle dagen weer een delirium van het totalitair extreem-links vermomd als groen!”.  Maar zelfs de gematigder kritiek is behoorlijk irrelevant, vermits er helemaal niets wordt opgedrongen en de ouders vrij kunnen kiezen. Belangrijk is dat het denken over de voeding wordt omgekeerd en de voorrang van vlees en vis verdwijnt. Verder moet zo’n initiatief uiteraard tijd krijgen en moeten de ouders het beter leren kennen en er ervaring mee opdoen. Verwachten dat het doelpubliek van de school van vandaag op morgen zijn hele denken over eten omgooit, is uiteraard niet realistisch.

 

Achter de neerbuigende en agressieve kritiek zit natuurlijk ook de aversie van en de schrik voor Éric Piolle, die een zeer eigen progressieve koers vaart, daarmee veel media-aandacht krijgt, en bij de volgende presidentsverkiezingen allicht zijn kandidatuur zal stellen. Een reden om hem nu al in de grond te boren.

 

https://france3-regions.francetvinfo.fr/auvergne-rhone-alpes/isere/grenoble/grenoble-dans-les-cantines-scolaires-des-menus-vegetariens-proposes-tous-les-jours-aux-enfants-2607524.html

 

 

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!