De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Enorme anti-oorlogsbetoging in hoofdstad NAVO-land

Enorme anti-oorlogsbetoging in hoofdstad NAVO-land

zondag 2 juni 2024 02:16
Spread the love

Hongaren zijn niet bereid om “bloed te vergieten” voor Oekraïne, zo zei premier Viktor Orbán zaterdag tegen een grote menigte in Boedapest.

1 juni 2024 23:59

Honderdduizenden namen zaterdag deel aan de ‘vredesmars’ in de Hongaarse hoofdstad Boedapest, waarbij zij het EU-beleid van escalerende spanningen met Rusland op de korrel namen. Het evenement werd afgesloten met een toespraak van premier Viktor Orbán, die Brussel ervan beschuldigde Europa in de richting van een nieuwe wereldbrand te sturen.

De demonstranten marcheerden van de iconische Kettingbrug naar Margaretha-eiland aan de Donau.

Velen droegen nationale vlaggen en scandeerden pacifistische slogans. Sommigen droegen borden met de tekst ‘Geen oorlog’ en ‘Geef ons vrede, Heer.’

Nooit eerder zijn zoveel mensen opgedaagd voor vrede. Wij zijn het grootste vredeskorps, de grootste vredesmacht in Europa”, zei de premier, geciteerd door Reuters. “Er moet worden voorkomen dat Europa zich in een oorlog, in zijn eigen vernietiging stort.”

Orbán zei dat zijn land lessen moet trekken uit de verwoestingen die het heeft doorgemaakt in de donkerste jaren van de twintigste eeuw. “In de twee wereldoorlogen verloren de Hongaren 1,5 miljoen levens, en daarmee ook hun toekomstige kinderen en kleinkinderen”, zei Orbán tegen de menigte. “Ik zeg dit langzaam, zodat Brussel het goed zou begrijpen: Wij zullen niet ten oorlog trekken. Wij gaan niet voor de derde keer naar het Oosten. Wij gaan niet nog een keer naar het Russische front.

Orban drong er bij iedereen op aan om de “pro-vrede en pro-soevereiniteit”-agenda van de regerende Fidesz-partij te steunen bij de verkiezingen voor het Europees Parlement volgende week. “Willen we Hongaars bloed vergieten voor Oekraïne? Nee, dat doen we niet”, zei hij.

 

“De voorstanders van oorlog zijn alle zin voor redelijkheid verloren door Rusland opnieuw te willen verslaan, zoals ze dat tijdens de Eerste Wereldoorlog en de Tweede Wereldoorlog hebben geprobeerd.”

 

Sinds het begin van de Russische militaire operatie in Oekraïne in februari 2022 heeft Orbán de EU-leiding in Brussel herhaaldelijk beschuldigd van een gevaarlijk opbod met Moskou en gewaarschuwd dat het Europese blok zich niet in een regelrechte oorlog mag laten meeslepen.

Boedapest heeft geweigerd enige militaire hulp te verlenen aan Oekraïne en gedreigd een veto uit te spreken over financiële steun aan Kiev. Orban had zware kritiek op de economische sancties die de EU aan Moskou heeft opgelegd, met het argument dat het blok zichzelf “in de voet heeft geschoten” door de handel en zijn eigen energievoorziening te ondermijnen.

Mag vrij gedeeld worden op sociale media.
Bron: Huge anti-war rally in NATO member’s capital – [gecensureeRT].com

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!