De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

El Salvador Armando Bukele, ‘la historia de una crisis anunciada’

El Salvador Armando Bukele, ‘la historia de una crisis anunciada’

zaterdag 1 juni 2024 08:20
Spread the love

Demagogen komen altijd aan de macht nadat ze een goede daad hebben verricht. Zoals Bukele die dit weekend voor de tweede keer worden ingehuldigd. Toch heeft hij ondertussen zich al diep binnen extreem-rechts gezet. Voorlopig zit hij daar comfortabel.

Bukele is een autoritaire leider van El Salvador. Hij staat aan het hoofd van Generatie Z in dat land. Dit zijn mensen die meestal in een kolonie wonen in Zuid-Oost Azië  en/of enkele duizenden euro’s verdienden met bitcoins of advocado’s te eten uit Kenia.

Daarvoor moest hij een veilig land hebben en we weten dat als extreem-rechts aan de macht komt in Latijns-Amerika veiligheid primordiaal wordt. Daarom bouwde hij gevangenissen voor de historische Bende mara Salvatrucha.

In El Salvador slaagde hij in zijn opzet en er kwamen copy cats. Noboa in Ecuador, die door een aanval tijdens de verkiezingen zich kon profileren als president tegen de onveiligheid. En daarna tijdens de verkiezingen in Argentinië was er Bullrich die al verschillende keren gewag had gemaakt van een fusie tussen de federale politie en het leger.

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!