De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Eenheid zal het grote obstakel worden voor Latijns-Amerikaans links

Eenheid zal het grote obstakel worden voor Latijns-Amerikaans links

vrijdag 23 september 2022 23:05
Spread the love

Het is gespeeld, Lula (Partido dos Trabalhadores), wint de verkiezingen in Brazilië. Als het niet in de eerste ronde (47%) is dan zal het wel in de tweede ronde zijn. Toch zal links het moeilijk krijgen in Latijns-Amerika omdat er geen eenheid bestaat, er zijn namelijke veel tinten rood in Latijns-Amerika (Latam) aan de macht.

Venezuela, Cuba en Nicaragua, dit zijn landen die donker rood vertegenwoordigen in Latam. Zij hebben samen moeten strijden voor de erkenning van hun beleid. Toch zitten zij nog altijd niet op dezelfde golflengte als bijvoorbeeld President Boric in Chile. Elk land heeft zijn eigen recepten en ze zijn nu eenmaal geen twee handen op één buik.

Regionaal leiderschap zou een oplossing kunnen bieden Colombia, Argentinië of Brazilië zouden deze taak kunnen uitvoeren. Echter zit Colombia te vast in zijn vredesproces. Worstelt Argentinië nog altijd met haar historische staatschuld en is er geen geld in Brazilië voor sociale uitgaven en internationale solidariteit.

De fout die de Afrikaanse landen maakte was te gaan lenen bij China. Zij kregen goedkope leningen zonder ambetante voorwaarden zoals met Europese landen. Toch konden zij hun leningen niet terug betalen en ontstond er een nieuwe schuldencrisis. Voor haar sociale programma’s zouden de Latam-landen wel eens moeten gaan kloppen bij China of de VS.

Moest dit het geval zijn zou er een tweedeling kunnen onstaan in Latam tussen landen die gaan lenen bij China en andere bij de VS. Hierdoor zou het moeilijk worden om links één te maken in Latam, ze zouden gewoon uit elkaar gespeeld worden door een opbod voor betere voorwaarden door de VS en China.

Is er dan sprake van een nieuwe Koude Oorlog in Latijns-Amerika, nee, want het zal over multipolariteit gaan. Erdogan riep op om met Latam samen te werken tijdens de Algemene Vergadering van de VN en de Europese landen deden dit ook.

Laat ons hopen dat Latam hier van kan profiteren, maar het spel lijkt echter al gespeeld omdat China de handel in Zuid-Amerika in handen heeft en de VS die van Centraal-Amerika.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!