De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Een stuk Amerikaanse oorlogspropaganda doorgeprikt: viceminister Nuland praat haar mond voorbij

Een stuk Amerikaanse oorlogspropaganda doorgeprikt: viceminister Nuland praat haar mond voorbij

woensdag 28 februari 2024 23:33
Spread the love
Victoria Nuland

Op Scheerpost.com pakt de Canadese columniste Rachel Marsden de Amerikaanse viceminister van buitenlandse zaken Victoria Nuland aan, met scherpe spot. Nuland, die een centrale rol speelde in de door de VS georchestreerde en gefinancierde staatsgreep in Oekraïne,  was al berucht door haar uitspraak “Fuck the EU” uit 2014. Die woorden waren geuit in een privégesprek, maar werden gelekt en creëerden een schandaal. Nuland moest zich verontschuldigen, maar iedereen had het begrepen: de VS hebben geen respect voor Europa en willen er ook liefst geen rekening mee houden. Onlangs was Nuland aan het woord op het Amerikaanse televisiekanaal CNN en alweer zei zij ongepaste, maar onthullende zaken.

Na de gebruikelijke blabla over de oorlog in Oekraïne –  u weet wel: de VS verdedigen daar de democratie en de vrijheid, zoals ze altijd en overal doen – becommentarieerde zij de grote bedragen die de VS besteden aan de oorlog: “we moeten voor ogen houden dat het grootste deel van dat geld direct terug naar de VS gaat voor het maken van al die wapens“. Daarmee pleitte zij voor de goedkeuring van het jongste oorlogsbudget om Oekraïne te steunen. Rachel Marsden becommentarieert: “Daar heb je het mensen! De Oekraïners zijn een handig voorwendsel om de stroom belastinggeld naar het militair-industrieel complex van de VS in stand te houden.” En zij somt een rijtje oorlogen op die volgens haar altijd weer datzelfde doel hadden, nooit hun einddoel bereikten, en altijd snel afgelost werden door weer een volgend gewapend conflict.
In Europa is het niet anders, stelt Marsden. Nu het slecht gaat met de oorlog in Oekraïne willen verschillende landen nog gauw akkoorden afsluiten met dat land voor de “veiligheid”, versta: nog jaren van wapenleveringen! Het was al, zegt Marsden, een behoorlijke stille wenk over waar het echt om gaat toen de EU belastinggeld van de “European Peace Facility” ging gebruiken voor het vergoeden van de landen die het oude materiaal uit hun wapenarsenaal aan Oekraïne wilden leveren. De Russen maakten daar snel komaf mee, nog voor er beschuldigingen konden komen over te veel geld voor ouwe rommel.

De oorlog in Oekraïne dient niet om Oekraïne te helpen, maar om Rusland te dwarsbomen

Ook onthullend was Nuland – bijgenaamd “Regime Change Karen” – in haar uitleg over de achtergrond van de oorlog. Niks over de redding van Oekraïne, maar wel de afkeer van Rusland: “Wij wilden een partner die op het Westen gericht was, die Europees wilde zijn. Maar dat was niet wat Poetin gebracht heeft.”  Rachel Marsden merkt heel correct op dit juist wel was wat Poetin bracht! (Hij wilde immers handelsbetrekkingen met Europa en stelde zelfs een Russisch lidmaatschap van de NAVO voor…)
Marsden besluit dat Nuland met haar uitspraken het verhaal van het Westerse establishment over de oorlog in Oekraïne zwaar beschadigd heeft en dat het een wonder is dat nog niemand haar ervan beschuldigd heeft dat zij een aanwinst is voor het Russische bewapeningsprogramma.
Noot E.H.: Nuland, die een centrale rol speelde in de door de VS georkestreerde en gefinancierde staatsgreep in Kiev,  is een ondergeschikte van Joe Biden. Marsden zit in de Republikeinse hoek. Haar column werd overgenomen door het Russische medium RT:

https://www.rt.com/news/593261-nuland-nukes-west-ukraine-putin/

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!