De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Een spillover van het Israëlisch-Palestijnsconflict naar Centraal-Amerika is mogelijk

Een spillover van het Israëlisch-Palestijnsconflict naar Centraal-Amerika is mogelijk

maandag 1 april 2024 06:06
Spread the love

Na de Eerste Wereld Oorlog vertelde Emiel Farhat het verhaal dat de Libanezen al hun rijkdom naar Latijns-Amerika hadden verplaatst. Dit was ook voor de Palestijnen onder het Ottomaanse Rijk. In het late Ottomaanse rijk vluchtte veel Palestijnen naar Latijns-Amerika voor de verplichte circomscriptie en belastingen te ontlopen. De grootste gemeenschap bevindt zich in Chile met 600.000, natuurlijk ook in Centraal-Amerika met 400.000.

Het grote verschil tussen de Ottomanen van Centraal en Zuid-Amerika is dat deze in Centraal-Amerika op doortoch waren naar de VS, maar dat de VS haar grenzen had gesloten voor de moeilijke migranten. Op dat moment waren er drie grote migratielanden in ‘The Americas’ nl. Argentinië, Brazilië en de VS.

Op dit moment spelen de Palestijnse-Ottomanen een belangrijke rol. Er zijn namelijk 200.000 in Honduras en 100.000 in El Salvador. Dit zijn de Ottomaanse afstammellingen die het meeste gepolitiseerd zijn. We zagen dit alvast bij de verkiezingen in de VS waar de Ottomanen van ‘swingstate’ Michigan een bepalende stem hadden in de verkiezing van Biden.

Als je door Centraal-Amerika reist dan voel je dat de Zionisten zeer aanwezig zijn. Het is vaak zo dat de Evangelisten Israël steunen en de katholieken Palestina. We zagen dat in El Salvador, Bukele, zelf een Palestijn een zionist is. In vergelijking tot zijn diaspora in dat land die zeer Pro-Palestijns zijn. Ook in Honduras, waar Xiomara Hernandéz aan de macht is, hebben we de grootste diaspora van Centraal-Amerika. Dit is een land waar de zaken heel gepolariseerd zijn.

Er is dus in Centraal-Amerika een moeilijke situatie aan het ontstaan rond het Israëlisch en Palestijnsconflict. Beide groepen raken steeds meer gepolitiseerd en gebruiken hun symbolen steeds meer in het openbaar. Het Zionisme wordt openlijk gepropageerd langs de kant van de straat. Palestijnen sturen bitcoins op naar Hizbollah en Hamas. Belangrijke leden van de Guerrila waren ook Palestijnen. Zo was Comandante Simón, ofwel Farid Handal, een in Palestina-geboren leider van de Frente Faribundo Martí in El Salvador.

De transatlantisch solidariteit bestaat bij de Palestijnen om dat nog steeds zeer gepolitiseerd zijn,  dit is veel minder zo bij de Syrio-Libanezen. De vraag is alleen tot hoe ver zullen de Palestijnen in het huidige conflict gepolitiseerd worden. In El Salvador hoorden we er niets van, toch zal Palestina doorslag gevend zijn in swingstate Michigan in de VS.

 

steunen

Steun voor een nieuwe website

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!