De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

‘Een Rus als ik’ verhaalt een dagboek geschreven in alledaags Rusland

donderdag 26 mei 2022 17:04
Spread the love

 

‘Een Rus als ik, ontmoetingen met alledaags Rusland’ is uitgekomen bij Prometheus in mei 2022. Het boek werd geschreven door Eline Helmer en verhaalt haar dagboek van tijdens haar studies Russisch in Rusland. Ze is een vrouw die niet veel kansen krijgt, maar toch slaagt ze er in een mooie carrière op te bouwen. In dit boek vertelt ze over al haar ontmoetingen en schetst ze verschillende situaties van het leven in Rusland.

Eline Helmer (1993) is antropoloog. Na een master in Russische en Oost-Europese studies aan de universiteit van Oxford promoveerde ze in 2021 aan de school voor Slavische en Oost-Europese studies van University College London. De afgelopen jaren woonde ze achtereenvolgens in Pskov en Sint-Petersburg, waar ze als docent op de universiteit werkte.

Uitgeverij Prometheus is een toonaangevende Nederlandse uitgeverij. Ze geeft een grote variatie aan literaire fictie en non-fictie van hoge kwaliteit uit. Prometheus is in 1989 opgericht door Mai Spijkers en heeft zowel Nederlandstalige als buitenlandse auteurs in haar fonds.

Dit is een perfect verhaal om in oorlogstijd te lezen, het is zuiver antropologisch en apolitiek. Het gaat over de eerlijke interpersoonlijke relaties tussen mensen. Hier en daar leer je zelf een woordje Russisch.

Eline begint aan een kleine universiteit juist over de grens met Europa in Pskov. Daar gaat ze begin mei aardappelen planten, omdat het de belangrijkste grondstof is voor de maaltijd. Het is ook een inkomstenbron, omdat ze zonder de aardappelen die ze op hun buitenverblijven (of Datchas) kweken niet rondkomen.

Haar leven is dus verre van luxueus, maar meer geld heeft ze niet en als ze naar Sint-Petersburg moet voor haar studies merkt ze dat het leven veel duurder is dan in Pskov. Toch heeft ze daar na een tijd een westers loon, zonder is het moeilijk overleven in Rusland.

Ze vindt de grote liefde in Rusland en heeft daar zelf gedacht aan trouwen en kinderen. Zo goed was ze geïntegreerd en ze spreekt spontaan Russisch na vijf jaar in dat land.

Haar familie komt op bezoek, maar haar leven draait voornamelijk rond haar huisgenoten. Ze heeft echter een paar keren moeten verhuizen in die periode.

Buiten visaproblemen, thesissen over tolken, zoektochten naar appartementen en inschrijvingen aan universiteiten leer je weinig over het reilen en het zeilen van Rusland.

Het is een sociaal realistisch verhaal dat leest als een sneltrein en geschreven is in de ik-persoon.

Het is een interessant dagboek dat helemaal is uitgeschreven. Het blijft echter wat aan de oppervlakte, maar we leren zoveel over sociale relaties tussen buitenlanders en burgers van Rusland.

De rode draad door het verhaal is de stadsvlucht, veel mensen beginnen in kleine dorpen en komen dan terecht in de grote stad, je kan dit eventueel ook toepassen op het verhaal van Eline.

Het is een zeer gebalanceerd verhaal. Eline’s kunde om te schrijven overtreft velen. Ze zal misschien wel moeten kiezen voor Russisch of Nederlands om boeken te schrijven.

Uitgever: Prometheus, Auteur: Eline Helmer, Nederlands, Paperback 9789044644685, Druk: 1, mei 2022, 264 pagina’s

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!