De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

‘Een kleine geschiedenis van Rusland’ is een degelijke en boeiende inleiding tot Rusland

woensdag 7 april 2021 16:49
Spread the love

‘Een kleine geschiedenis van Rusland, van heidenen tot Poetin’ is de klinkende inleiding die Mark Galeotti schreef over Rusland. Rusland heeft zo’n uitgebreide geschiedenis dat een inleiding op zijn plaats is, anders verliezen we ons in de details. Het land was tot drie keer de beschermheer van Europa, nl. tegen de Tartaar-Mongolen, Napoleon Bonaparte en Nazi-Duitsland, maar waarom leren we er dan minder over?

Mark Galeotti (1965) is werkzaam aan het Institute of International Relations in Praag en verbonden aan het Nederlandse platform Raam op Rusland. Hij is de auteur van het veelgeprezen ‘De Vory. De Russische super-maffia’ en ‘We moeten het even over Poetin hebben’.

Uitgeverij Prometheus is een toonaangevende Nederlandse uitgeverij. Ze geeft een grote variatie aan literaire fictie en non-fictie van hoge kwaliteit uit. Prometheus is in 1989 opgericht door Mai Spijkers en heeft zowel Nederlandstalige als buitenlandse auteurs in haar fonds.

De Russische kolonisatie ontstond vanaf de Zwarte Zee via de Dnjepr-rivier tot Kiev en later Moskou. Daarna werd het echter moeilijk omdat er geen waterwegen oostwaarts trokken die zo belangrijk waren voor de bevoorrading. Er was toen wel een kolonisatie uit het Oosten door de Tartaar-Mongolen. Er komen nog verschillende Russische woorden uit het Tartaars-Mongools, zoals Dengi (Geld), maar de Mongolen werden verslaan door Rusland.

Moskou werd de hoofdstad en het zou jaren duren voor Peter de Grote (die in het Westen verschillende technieken ging leren om zijn rijk te moderniseren) Sint-Petersburg zou stichten als nieuwe hoofdstad vanuit het niets.

Ondertussen vertrok Napoleon Bonaparte met een ongezien groot leger richting Moskou, maar door de defensieve technieken kon Rusland het leger van Bonaparte uitputten. De Nazi’s waren echter sneller, ze stonden op enkele maanden voor Leningrad (Sint-Petersburg). De Sovjet-Unie kon de oorlog winnen omdat het er in geslaagd was snel te moderniseren onder Stalin en zoveel mogelijk de vredestijd te rekken.

Het is een zeer duidelijk geschreven boek, de informatie is verdeeld volgens belangrijkheid en de nadruk ligt op de inzichten in de geschiedenis. Het is dus zeker geen herhaling van feiten zoals we die leerden in het middelbaar, maar het is een doorgedreven boek met wetenschappelijke inzichten in de geschiedenis.

Elk hoofdstuk begint met een foto en een tijdslijn. Zo kan je goed bijblijven met de geschiedenis. Daarna volgt een kleine inleiding over het hoofstuk, dit is een zeer wijze manier van werken.

Dit boek is goed voor de kenners om hun kennis op te frissen, het is zeker niet simplistisch, maar iedereen kan hier iets uit leren er zijn zeker recente inzichten in. Voor beginnelingen is dit interessant omdat er een duidelijk kader wordt geschetst voor een verdere verdieping in de geschiedenis van Rusland.

De zinnen zijn kort en kernachtig, daardoor leest het snel en is het in één adem uitgelezen. Het is een boek dat je op één dag kan uitlezen of 2-3 dagen op het gemak. Langer zou ik er niet overdoen, want anders komen er hiaten in het verloop van het boek en het is als zo kernachtig.

Verschijningsdatum : augustus 2020, Aantal pagina’s : 224 pagina’s, (Prometheus, prijs 19,99)

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!