De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Een “gouden jongen” in slechte tijden, maar toch weleens nieuw tijdperk!

Een “gouden jongen” in slechte tijden, maar toch weleens nieuw tijdperk!

maandag 8 mei 2017 11:42
Spread the love

Emmanuel is een “gouden jongen” in de Franse presidentsverkiezingen en met relatief gemak kwam tot het voorzitterschap van de Elysee na het winnen van 66,06% van de stemmen van de Fransen versus 33,49% voor de extreem-rechtse kandidaat Marine Le Pen en zo werd de achtste president van de Franse Vijfde Republiek.
Dit “kandidaat-fenomeen” is ook tot “president-fenomeen” uitgegroeid als de jongste president (die nog niet de leeftijd van veertig jaar heeft bereikt) in de geschiedenis van de Franse Vijfde Republiek die in 1958 opgericht is ( gedurende drie jaar van de adviseur van president Francois Hollande tot aan zijn opvolger op het Elysee).

Hij kwam aan de macht van de Elysee na het traditionele politieke systeem van de socialistische links en de Republikeinse rechts op een ongekende manier gerafeld is en het onvermogen van de deze twee partijen – door verschillende redenen- om een ??sterke kandidaat te vinden om deze jonge man die van buiten de instelling, alsook de uiterst rechtse kandidaat aan te vechten.

Dit succes luidde een nieuw tijdperk in de Franse politiek in termen van de val van de traditionele krachten, het vacuüm in de politieke arena en de oriëntaties van de Franse kiezers gezien ongeveer 40% van de kiezers hem hebben gekozen niet echt uit overtuiging hem of in zijn programma, maar uit angst voor de komst van Le Pen aan het voorzitterschap.

Uit de officiële cijfers bleek dat 11,5% van de kiezers “witte kaarten ” hebben gestemd of hun stemmen opzettelijk onschadelijk gemaakt, terwijl 25.38% niet zijn gedeeld. Dit is het grootste percentage van onthouding van de Franse kiezers in het stemproces sinds 1969.

Emmanuel Macron is pro-Europa in tegenstelling tot de extreem-rechtse Marine Le Pen, die werd verslagen aan het einde van de weg naar het Elysee, maar liet veel vragen te trekken door het verkrijgen ongeveer 11 miljoen van de stemmen.

In tegenstelling tot het pessimisme dat de posities van anti Macron als “liberale ” (kaviaar-links) gekenmerken, zijn alle indicatoren in zijn voordeel. Frankrijk en Europa geven aan dat hij nu als een jonge gedurfde gezicht de optie “hoop” vertegenwoordigt op het moment van verwarring in de politieke arena ” nachtmerrie van de uiterst rechts ” en is in staat om Frankrijk tot de beste te leiden.

take down
the paywall
steun ons nu!