De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Eco-apocalyps in Indonesia

Eco-apocalyps in Indonesia

donderdag 11 februari 2016 15:09
Spread the love

Terwijl de media vooral aandacht heeft voor de vluchtelingencrisis en de voorverkiezingen in Amerika, woeden in Indonesia al weken de hevigste branden in 20 jaar tijd; experts spreken over de grootste milieuramp uit de 21e eeuw tot nu toe maar niemand die dit het vermelden waard lijkt te vinden.

Bosbranden woeden elk jaar in Indonesia, naar aanleiding van de voortdurende uitbreiding van de houthandel en de handel in palmolie, want de gemakkelijkste manier om een strook land vrij te maken is door het af te branden. De gevolgen zijn desastreus, maar dit jaar zijn ze catastrofaal; door toedoen van El Nino is het uitzonderlijk droog in Indonesia, waardoor niet enkel de bomen en struiken branden maar ook de uit turf bestaande onderlaag in de grond. Deze laag kan weken tot zelfs maanden blijven smeulen, waarbij er giftige gassen vrijkomen die zich honderden kilometers verspreiden.

Een gebied van 5000 km land wordt momenteel verteerd door meer dan 5000 branden en miljoenen mensen worden bedreigd door de rook die de lucht oker kleurt. In de stad Palangkaraya bedraagt de zichtbaarheid amper 20 meter, het aantal doden door ademhalingsproblemen blijft stijgen en kinderen worden voorbereid op evacuatie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deze vernietiging van ongerept regenwoud is desastreus voor mens en milieu, en niet in het minst voor de orang oetans uit het Gulung Palung Nationaal Park, waar al 20 000 dieren omkwamen. Ook poema’s, luipaarden, beren, gibbons en de Sumatrische tijger en Sumatrische neushoorn worden bedreigd door de bosbranden.

“A great tract of Earth is on fire. It looks as you might imagine hell to be. The air has turned ochre: visibility in some cities has been reduced to 30 metres. Children are being prepared for evacuation in warships; already some have choked to death. Species are going up in smoke at an untold rate. It is almost certainly the greatest environmental disaster of the 21st century – so far.” – George Monbiot

 

Bekijk de video van Greenpeace: http://www.wakingtimes.com/2015/10/30/the-eco-apocalypse-in-indonesia-that-no-one-is-talking-about/?utm_source=Facebook&utm_medium=PostShare&utm_campaign=SustainableHuman

Bron: bovenstaand artikel van Alex Pietrowski

take down
the paywall
steun ons nu!