De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Duitsland keurt oorlogsplannen goed

Duitsland keurt oorlogsplannen goed

vrijdag 7 juni 2024 13:04
Spread the love

Berlijn heeft nieuwe voorzorgsmaatregelen uitgewerkt, waaronder het opleggen van een dienstplicht en overheidscontrole op de voedseldistributie.

7 juni 2024; Bron: Germany approves plan for war

De Duitse regering heeft nieuwe plannen voor een mogelijke oorlog opgesteld, waaronder het herinvoeren van de militaire dienstplicht en de inzet van NAVO-troepen op de oostflank, daarbij verwijzend naar de toenemende bezorgdheid over de waargenomen dreigingen vanuit Rusland.

Het nieuwe defensiekader van het land werd woensdag goedgekeurd door het kabinet van bondskanselier Olaf Scholz, ter vervanging van richtlijnen daterend uit 1989. “Als gevolg van de Russische agressie hebben we een compleet veranderde veiligheidssituatie in Europa”, zei minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser (SPD) in een verklaring.

Het nieuwe defensieplan bevat details als de verplichte dienstplicht en de verplichting voor fabrikanten om alleen oorlogsgoederen te produceren. Delen van het land zouden kunnen worden geëvacueerd en metrostations, ondergrondse parkeergarages en andere ondergrondse faciliteiten zouden als tijdelijke schuilplaatsen worden gebruikt.

De herzieningen van het raamwerk zijn ook een weerspiegeling van de oostwaartse expansie van de NAVO, wat zou kunnen betekenen dat de bondgenoten in de Baltische staten ter hulp moeten worden geschoten. “Duitsland is niet langer een frontlijnstaat, maar dient als knooppunt voor de geallieerde strijdkrachten in het hart van Europa”, aldus het kabinet.

De regering heeft naar verluidt plannen om toe te zien op de voedseldistributie om eventuele tekorten in geval van oorlog op te vangen. Deze voorzorgsmaatregelen omvatten het opslaan van tarwe en andere granen op geheime locaties en het creëren van noodreserves van rijst en bonen. De reserves zouden de Duitse bevolking van één warme maaltijd per dag voorzien, meldde het Duitse Bild.

Naast de militaire dienstplicht zouden burgers gedwongen kunnen worden om bepaalde civiele banen in te vullen, zoals verpleging of het bakken van brood. Ziekenhuizen zouden zich moeten voorbereiden op een grote instroom van patiënten.

Minister van Defensie Boris Pistorius zei dat de nieuwe plannen een weerspiegeling zijn van de toegenomen veiligheidsdreigingen. “De algehele verdediging van Duitsland is een taak waaraan we allemaal onze bijdrage moeten leveren, zowel staats- als civiele instellingen, en ieder van ons”, benadrukte hij. “We hebben een veerkrachtige samenleving nodig die de uitdagingen aankan.”

Pistorius waarschuwde de Duitse wetgevers woensdag dat het land in 2029 ‘klaar moet zijn voor oorlog’. Hij suggereerde dat het Duitse leger, de Bundeswehr, moet uitgebreid worden, idealiter door militaire dienst te eisen die ‘niet geheel vrijblijvend kan zijn’.

Berlijn heeft de dienstplicht afgeschaft in 2011 en het leger heeft te maken gehad met tekorten aan uitrusting. Vorig jaar werd in een parlementair rapport gesteld dat het aan het huidige tempo van militaire revitalisering een halve eeuw zou kunnen duren om de Duitse strijdkrachten voldoende te versterken.

Duitsland en andere NAVO-leden hebben beweerd dat het blok te maken krijgt met de dreiging van een Russische invasie als Moskou de overhand zou krijgen in zijn conflict met Oekraïne. Tijdens een briefing met buitenlandse media op woensdag in St. Petersburg zei de Russische president Vladimir Poetin dat westerse regeringen absurde angsten aanwakkeren om hun mondiale hegemonie te helpen behouden. “Iemand heeft zich ingebeeld dat Rusland de NAVO wil aanvallen”, voegde hij eraan toe. ‘Ben je helemaal gek geworden? Hoe dom ben je wel? Wie heeft deze onzin bedacht, deze B.S.?

Bron: rt.com (gecensureerd in de EU)

Mag vrij op Sociale media gedeeld worden

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!