De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Dubai, de nieuwe hotspot voor rijke Russen

Dubai, de nieuwe hotspot voor rijke Russen

donderdag 25 mei 2023 03:44
Spread the love

In Dubai zijn er sinds de start van de oorlog in Oekraïne vierduizend Russische miljonairs bijgekomen. Zij kopen vastgoed en hebben natuurlijk ontspanningsmogelijkheden nodig. In totaal zijn er zestigduizend Russen in Dubai en komen er nog honderduizenden op bezoek om te ontsnappen aan de oorlog.

De Russen die in Dubai wonen zijn voornamelijk ambtenaren van de Russische staat, maar het kunnen ook criminelen zijn. Vaak zijn het Russen die in de tech- en financesector zitten. Ze hebben een zaak en dan ook nog eens de kennis om te delokaliseren. Arme Russen gaan voornamelijk naar Servië, Armenië en Georgië.

Russen instaleren zich in Dubai omdat ze daar het Westerse embargo tegen Rusland kunnen omzeilen en ze daar aan logistiek kunnen doen om de Russische oorlogseconomie aan de praat te houden. De ontspanningindustrie is ook zeer aanwezig in Dubai, zo komen er Russen op reis, zijn er veel koffiehuizen, eet- en uitgaansgelegenheden in Dubai voor Russen en door Russen. Je kan regelmatig naar een concert gaan van een Russische artist.µ

Dubai is het financiele hart van de Emiraten en er is nog veel plaats voor Russen omdat er de laatste jaren veel gebouwd is en veel gebouwen staan nog leeg. Het zijn voornamelijk Pakistanen en Indiërs die in Dubai wonen, zowel rijke als arme mensen, de armen werken in de lokale economie. Ook de cruiseschepen varen half leeg en daar zijn veel Russische toeristen in, vaak opposanten uit Siberië.

Rijke Russen vinden Dubai aangenaam omdat ze er met rust worden gelaten, ze er gerespecteerd worden en niet voordurend met de oorlog van hun land worden geconfronteerd. Er woonden voor de oorlog al veertigduizend Russen in Dubai en er zijn er nu twintigduizend bijgekomen, ze noemen Dubai al Dubaisk. Dubai transformeert dus stilaan naar een Russische enclave, waar Russen wonen omdat deze niet opgeroepen willen worden voor de oorlog, of gewoon omdat het financieel interessant is.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!