De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Don’t cry for me, Ayiti

Don’t cry for me, Ayiti

woensdag 10 april 2024 11:23
Spread the love

In Libanon en Argentinië is er hyperinflatie, maar in Ayiti speekt men alleen van bendegeweld. Onveiligheid is beleidsonderwerp nummer één in Latijns-America. Onveiligheid is een realiteit, maar is een stemmencanon voor rechts. Het is niet omdat Ayiti en de Caraiben godvergeten zijn, dat er geen solidariteit heeft bestaan.

Ayiti is een ‘failed state’ en de bevolking, als het niet kon dienst doen op humanitaire hulp, moest het overleven door de wet van de sterkste. Bendevorming en interne-solidariteit is een overlevingsprincipe. De huidige situatie is kritisch en is er nood aan externe faciliteiten, dat is zo in verschillende landen van Latijns-Amerika.

Ayiti heeft nog altijd haar industrieel complex en de elite kunnen nog altijd ontsnappen aan het bendegeweld. Er wonen dan ook extreme rijke in Ayiti met een poot in de VS. Dat wil zeggen dat er in Ayiti meer speelt dan bendevorming alleen en de situatie veel complexer is. Natuurlijk levert bendegeweld sensatie op.

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!