De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

screenshot snanews.de

Dit mag u niet meer lezen (III) – voor polyglotten

zaterdag 14 oktober 2023 16:52
Spread the love

Elke brave belg die zonder exra hulpmiddel de websites snanews.de of sputniknews.com wil bezoeken, krijgt volgende pagina te zien:

Screenshot Belgisch Ministerie van Ongrondwettelijke en Voorafgaandelijke Perscensuur

Wie de instellingen van de DNS-servers van z’n computer(-netwerk) aanpast, (zoals aangegeven in ons eerder artikel “Wat is het fijn burger in een land met pers- en internetcensuur te zijn“), krijgt op snanews.de (het voormalige Sputnik-Duitsland) onderstaande lijst te zien:

screenshot snanews.de

Ik vond het een interessant tijdverdrijf om al de links op deze lijst eens te overlopen en te testen, gebruikmakend van de standaard DNS-servers van Proximus (195.238.2.22 en 195.238.2.21)…

Worldwide
English – international (OK)

Middle East
Arabic (OK)
Turkish (blanco pagina; werkt wel mits gebruik van een VPN-tunnel)
Persian (OK)
Dari (OK)

Latin America
Spanish (OK)
Portuguese (OK)

South Asia
Hindi (OK)
English – India (OK)

East and Southeast Asia
Vietnamese (OK)
Japanese (OK)
Chinese (wordt gecensureerd; zie stoppagina boven. Toegankelijk mits gebruik van een VPN-tunnel)

Central Asia
Kazakh (OK)
Kyrgyz (OK)
Uzbek (blanco pagina; toegankelijk dmv VPN-tunnel)
Tajik (OK)

Africa
French (OK)
English (OK)

Transcaucasia
Armenian  (blanco pagina; toegankelijk dmv VPN-tunnel)
Abkhaz (OK)
Ossetian (blanco pagina; toegankelijk dmv VPN-tunnel)
Georgian (OK)
Azerbaijani (OK)

Europe
Serbian (OK)
Russian – Latvia  (blanco pagina; toegankelijk dmv VPN-tunnel)
Russian – Lithuania (OK)
Moldavian (blanco pagina; toegankelijk dmv VPN-tunnel)
Belarusian (OK)

Alle talen/pagina’s gemerkt met (OK) zijn dus met een standaard Proximus ADSL-abonnement probleemloos toegankelijk. Omwille van de censuur zijn sommige URL’s recent gewijzigd. U kan adhv deze pagina uw persoonlijke snelkoppelingen updaten.

Verder 2 opmerkelijke dingen in deze lijst:
– het domein “lt.sputniknews.ru” (Litouwen) is probleemloos toegankelijk; het domein “lv.sputniknews.ru” (Letland; zelfde domeinnaam “sputniknews.ru”) is daarentegen enkel toegankelijk met een VPN-tunnel. Merkwaardig, maar verder niets om de slaap voor te laten.

– Opzienbarender: de domeinnaam “sputniknews.cn” (TLD ‘cn’ = China) wordt botweg gecensureerd en leidt naar de boven weergegeven Stop-pagina. Is de oorlog EU-China al aan de gang? Is de chinese gemeenschap in de EU zodanig groot en sterk dat hun collectieve opinie de politiek in Brussel zou kunnen beïnvloeden? Is de chinese taal misschien zo wijd verspreid in België dat onze beleidsmakers bang zijn van nieuwssites in het mandarijn?

In bovenstaande lijst ontbreken Sputnik-Frans en Sputnik-Duits. Die zijn helaas ter ziele gegaan. Geen nood: RT-Frans en RT-Duits zijn terug springlevend en, zonder extra maatregelen om de censuur te omzeilen, te lezen/bekijken via:

RT-Duits: hier en hier, (en ook nog 2 andere URL’s, maar ik ga ervan uit dat de censor hier mogelijk meeleest)

RT-Frans: hier

Tenslotte nog dit:
rt.com en français.rt.com zijn gecensureerd op last van de Europese Commissie, voorgezeten door onverkozen ijskoningin en VS-agent Ursula von der Lügen en haar neokoloniale hofnar en eveneens VS-slippendrager Josep Borrell en ook Le Roi Soleil ‘Manu’ Macron. Lees aangaande deze voorafgaandelijke en ongrondwettelijke perscensuur zeker ook dit artikel van Francis Jorissen op DWM (ook in het internetarchief). Deze censuur is verder gemakkelijk te omzeilen. Er zijn meerdere omwegen beschikbaar om bovenstaande URL’s/pagina’s te bereiken en de content te bekijken/beluisteren.

Je kan starten met een internetopzoeking naar “censorfree dns servers” en hoe u de DNS-instellingen van uw computer(netwerk) kan aanpassen.

Een programmaatje dat hierbij nuttig kan zijn is bv ‘DNS jumper‘, en van hetzelfde bedrijf: ‘DNS-angel‘. Er bestaan ongetwijfeld nog tientallen gelijkaardige programma’s.

Lees eventueel ook onze eerdere bijdrage op DWM: “Wat is het fijn burger in een land met pers- en internetcensuur te zijn“.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!