De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

De zaak Rahul Gandhi is niet zo maar een zaak

De zaak Rahul Gandhi is niet zo maar een zaak

woensdag 3 mei 2023 02:33
Spread the love

Op dertig april heeft de verdediging van Rahul Gandhi haar zaak geformuleerd. Dit gebeurde in de rechtbank van Gujarat, dat is de bakermat van het hindunationalisme. Daar kwam Modi aan de macht en kon hij het land achter zich krijgen. De verdediging kon zes punten opwerpen waarvan er twee publiek werden.

Rahul Gandhi, komt uit de Nehru-Gandhi dynastie, deze was decennia aan de macht in India en heeft geen goede reputatie meer. Het lijkt er op dat de glorie van de onafhankelijkheid plaats heeft gemaakt voor een verrechtsing van de Indiaase samenleving en dan is de president Modi daar het gevolg van.

In 2018 beweerde Rahul Gandhi dat de drie Modi’s die hij kende allemaal dieven waren dus hij zei dat Modi een naam is voor dieven. Daarop ging een vierde meneer Modi naar de rechtbank en klaagde hem aan voor laster en roddelen. Hierdoor werd hij uit zijn publieke functie ontheven en begon hij een eigen beweging na zijn toemalig voorzitterschap van de congrespartij en zitje in het Parlement in Kerala.

De eerste veroordeling werd gedaan in de rechtbank van Surat, daar kreeg hij twee jaar gevangenisstraf en dit wordt nu aangevochten in de rechtbank van Gujarat, waar deze aanklacht ook werd bekeken door het gerecht. In Surat duurde de zitting echter maar tien minuten, blijkbaar zal het er in Gujarat wel wat harder aan toegaan.

De verdiging zegt dat het belachelijk is dat Rahul Gandhi wordt gevangengezet met wetten voor dictators, massamoordenaars en criminelen. Het is gewoon belachelijk volgens de verdediging dat hij door een uitspraak voor twee jaar in de gevangenis vliegt.

Het tweede en laatste punt dat openbaar werd gemaakt dat de beschulding is gemaakt door iemand die niet wordt geimpliceerd in de beschuldigingen aan het adres president Modi.

Toch is dit een hele misconceptie van de context. Terwijl Rahul Gandhi zijn ‘alle Modi’s zijn dieven’ heeft gelanceerd, is er wel een corruptie probe gelanceerd geweest door een Zwitserse NGO. Hier in stond dat Modi wordt gefinancieerd door de Indiaanse Tycoon Adani, Adani financieert en Modi verdient hiermee de stemmen, deze corruptie probe heeft echter een economische crisis veroorzaakt in India. Terwijl het ‘nog’ niet bewezen is dat Modi corrupt is.

Willemjan Vandenplas heeft geen noties van het India recht.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!