De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

De wereld wil de huidige machtsverhoudingen scherpstellen

De wereld wil de huidige machtsverhoudingen scherpstellen

dinsdag 9 april 2024 23:28
Spread the love

De Nato bestaat 75 jaar en is nog steeds in conflict met Rusland. Ondertussen gaan klassieke conflicten hun eindfase in en komen er nieuwe bij. Er is geen overheerser meer, maar iedereen trekt aan het tafelkleed. Dat maakt de wereld zeer onvoorspelbaar.

Nato verlegt zijn grenzen. Waar de militaire grens in Oost-Duitsland lag, ligt die nu in Litouwen. De burgers hadden al sinds de grote uitbreiding van de Nato de grenzen herlegt, nu is het tijd voor het militaire apparaat. Zonder de steun van de VS, kan de rest van de Nato deze uitbreiding moeilijk aan.

De multipolaire wereld wordt zeer onvoorspelbaar. De oude koloniën zijn overgelopen naar China en Rusland. China omdat ze geld hadden en grondstoffen nodig hadden. Rusland omdat het anti-koloniaal is, correcte contracten levert en anti-Woke is. De Europeanen leveren de beste kwaliteit af en de beste ingenieurs. Toch is het koloniale verleden de sleutel voor de exit van het Westen uit Afrika.

In Zuid-Amerika is China de baas, maar het is nog altijd de achtertuin van de VS. Op dit moment wordt de basis gelegd van de relaties tussen Azië en Latijns-Amerika. Toch is er voor deze strijd nog tijd. Afrika zijn we kwijt, maar we kunnen Latijns-Amerika nog herstellen.

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!