De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

De waanzin van El Tren de Aragua, de superbende van Venezuela

De waanzin van El Tren de Aragua, de superbende van Venezuela

zaterdag 10 februari 2024 16:47
Spread the love

El Tren de Aragua ontstond in 2003 in Venezuela en heeft nu heel Latijns-Amerika in haar greep. Ze zijn meegekomen met de Venezuelaanse vluchtelingen en zijn extreem gewelddadig. Ze hebben zich op de vluchtelingenroutes gevestigd en vechten regelmatig territoriale oorlogen uit met andere groepen zoals de EZLN en el Tren del Llano.

In 2003 ontstonden de Trenes de Aragua toen de arbeiders van de treinverbinding in Aragua werden ontslagen en moesten overleven met wat ze hadden. Hierdoor begonnen ze te chanteren en te overleven met wat ze te pakken kregen. In 2013 werd hun leider opgepakt en verplaatst naar de gevangenis van Tocoron. Vanaf dan werd de criminele organisatie daar georganiseerd.

De Trenes de Aragua zitten tot in Chile en werken in mensenhandel en controleren heel het intra-Latino migratieproces. Ze staan bijzonder sterk in el Estrecho de Darién. Ze zijn lang de gevaarlijkste organisatie van Venezuela geweest en nu zijn ze dat van Latijns-Amerika.

Enkele jaren terug werd de gevangenis van Tocoron terug geformaliseerd door 11.000 ordehandhavers. De laatste jaren kwamen er heel wat beelden online over gruwelijke afrekeningen tussen El Tren de Aragua en lokale bewegingen.

Vandaag komen er allemaal bewegingen binnen de politiek op voor ‘Law and Order’. Er werd bewezen dat de Latino de democratie wil opheffen voor een ‘pro-Law and Order’ ‘stongista’ die de onveiligheid aanpakt. Dat is zo oud als de straat, maar nog nooit zo duidelijk geweest. Rechts heeft altijd op onveiligheid gespeeld, want de onveiligheid stijgt altijd onder linkse regeringen.

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!