De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

De VS probeerden Latijns-Amerikaanse gezagsdragers te beschuldigen van drugshandel

De VS probeerden Latijns-Amerikaanse gezagsdragers te beschuldigen van drugshandel

zaterdag 24 februari 2024 18:21
Spread the love

Niets was en is de VS teveel om Venezuela te beschadigen, van de meest hallucinante avonturen zoals een neppresident uit de mouw schudden die de democratisch verkozen president Nicolás Maduro moest opzij duwen, een parallel Congres, parallele ambassades in het buitenland tot en met pogingen om Venezolaanse functionarissen van de regering drugshandel in de schoenen te schuiven. Voor die laatste interventie voerden de VS een spionageoperatie uit om valse dossiers over drugshandel op te bouwen tegen de nationale regering.

Met die illegale interventie zijn de VS lang niet aan hun proefstuk toe. In 2005 dreef de toenmalige president Hugo Chávez Amerikaanse functionarissen het land uit nadat ze betrapt werden op spionage.

Het verhaal dat nu het daglicht ziet dateert van 2018 en is gedetailleerd beschreven in een officieel geheim rapport van vijftien bladzijden dat notabene het Amerikaanse persbureau The Associated Press (AP) in handen kreeg. Volgens het persbureau werden drie geheimagenten van het Amerikaanse Antidrug Agentschap (‘Drug Enforcement Administration’ – DEA) naar Venezuela gestuurd om jarenlang in het geheim gesprekken op te nemen van tientallen Venezolanen, waaronder president Nicolás Maduro zelf en diplomaat Álex Saab. Deze werd op de luchthaven in Kaapverdië aangehouden, ontvoerd en gemarteld en vervolgens op illegale gronden een tijd lang gevangen gezet in Florida. Bedoeling was om die personen te linken aan drugshandel en voor de zoveelste keer het land in een negatief daglicht te stellen. Dat plan was vanaf het begin door Washington erkend als een schending van het internationaal recht.

‘Het is noodzakelijk om deze operatie eenzijdig en zonder kennisgeving aan de Venezolaanse autoriteiten uit te voeren,’ staat in het memorandum, waarvan Associated Press onthulde dat het werd geschreven tijdens de regering van Donald Trump, die een campagne van maximale druk tegen Venezuela ontketende. Van Donald Trump gesproken, we herinneren ons eraan dat hij de echtgenote van de door de VS uitgevonden  nepresident van Venezuela Juan Guaidó als first lady op het Witte Huis uitnodigde.

Over oorlogen met of zonder bommen

Dat is de titel van een artikel dat Tanalís Padilla publiceerde op 21 februari dit jaar in de progressieve Mexicaanse krant La Jornada. Zij is een Mexicaanse Professor-onderzoeker aan het Massachusetts Institute of Technology. Ze is onder meer auteur van ‘Unexpected Lessons of Revolution: A History of Rural Teachers’ Colleges.’ In dat artikel maakt ze duidelijk dat niet enkel Venezuela, maar ook andere Latijns-Amerikaanse landen allerlei vijandige tactieken van de Verenigde Staten moeten incasseren, vroeger met bommen en militaire invasies, nu meer met sancties, hulp aan staatsgrepen, valse betichtingen, enz. Ze heeft het bovendien over de pogingen van de VS om niet enkel Venezolaanse autoriteiten, maar ook andere Latijns-Amerikaanse gezagsdragers drugshandel in de schoenen te schuiven en op die manier een vijandsbeeld te creëren tegen het betreffende land.

‘Alsof deze strategieën nog niet genoeg ruiken naar samenzwering, zijn er de recentelijk – en niet zo recentelijk – onthulde operaties om leiders zoals de voormalige presidenten Evo Morales van Bolivië, Nicolás Maduro van Venezuela en Andrés Manuel López Obrador van Mexico in verband te brengen met drugshandel. Deze laatste zou drugsgeld ontvangen hebben voor zijn campagne in 2006. In september 2015 publiceerde de Huffington Post een rapport over Operation Naked King, om Evo Morales en mensen dicht bij hem te beschuldigen van samenzwering met drugshandelaren.’

President Evo Morales van Bolivia werd geschaduwd

Het genoemde rapport maakt bekend dat de Amerikaanse regering in het geheim de Boliviaanse president Evo Morales als doelwit koos voor een drugsactie met de codenaam ‘Operation Naked King.’ Het rapport is gebaseerd op gerechtelijke documenten die werden ingediend door Carlos Toro, een oude vertrouwelijke informant van de DEA. Die leek  al lang bestaande vermoedens te bevestigen dat de DEA probeerde om de regering van president Evo Morales te ondermijnen. In 2008 verbande Evo Morales de DEA uit zijn land en beschuldigde hij het agentschap van het omkopen van politieagenten, het schenden van mensenrechten, het verdoezelen van moorden en het vernietigen van infrastructuur. President Morales begon toen aan zijn eigen strategie om de drugshandel te bestrijden door samen te werken met cocatelers om de gewassen te diversifiëren en een alternatieve ontwikkeling voor de betrokken boeren te bevorderen. De inspanningen van zijn regering waren grotendeels effectief: De Verenigde Naties kondigden in 2015 aan dat de cocateelt in Bolivië gedaald was tot het laagste niveau in dertien jaar. Ondanks deze overwinning kondigde de DEA plannen aan om Bolivia officieel te ‘decertificeren’ (een bureaucratische zet die Bolivia financiële steun zou kosten en neerkwam op een beschuldiging van de DEA dat Bolivia niet voldoende meewerkte in de strijd tegen de drugshandel.)

Voor Venezuela heette de Amerikaanse manoeuvre ‘Operation Badger,’ onthuld door Associated Press. Als reactie op de onthullingen verklaarde Wes Tabor, een voormalige DEA-agent: ‘We zeggen het niet graag in het openbaar, maar we zijn de facto de politie van de wereld.’ Hij maakte een grapje over deze illegale tactieken en vervolgde: ‘We houden ons niet aan de wetten van andere landen als die landen schurkenstaten zijn en de levens van Amerikaanse kinderen op het spel staan.”

Merkwaardige uitspraak wanneer we vaststellen dat de VS medeplichtig zijn aan de dramatische situatie waarbij in Gaza om de zoveel minuten een kind omgebracht wordt. En wat betekent ‘schurkenstaat’? De VS laten haast geen dag voorbijgaan om ergens ter wereld militaire invallen te plegen, steden te bombarderen, illegaal olie te stelen zoals vandaag in Syrië, enz. Hoe moeten we dan zulke staat nomen?

Bronnen:

https://elpais.com/america/2024-02-01/estados-unidos-envio-a-venezuela-agentes-encubiertos-de-la-dea-para-vincular-al-entorno-de-maduro-con-el-narco.html#

Venezuela. Informe de la DEA revela pruebas de espionaje de EEUU – Resumen Latinoamericano

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!