De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

De VS-blokkade tegen Cuba is een harde realiteit!

vrijdag 19 juni 2020 11:15
Spread the love

De VS-blokkade is méér dan een restant van de Koude Oorlog, meer dan een gril van president Trump. De blokkade is een harde realiteit die nu al 60 jaar duurt en op de eerste plaats de Cubaanse burgers treft.

De blokkade veroorzaakt schaarste
Iroël Sánchez, een journalist en ingenieur op pensioen, verwoordt het op volgende manier:
“Op een dag heb jij of een kennis een medicament  nodig, en je hebt het niet. Je wacht af tot het in de apotheek geleverd wordt, maar het komt niet toe, want de bestaande voorraad is ontoereikend voor heel het land.
Of je zoekt een bepaald voedingsproduct voor je kinderen en het is er niet. Want het land kan onmogelijk alle noodzakelijke etenswaren invoeren. Er zijn wel producten, maar in onvoldoende hoeveelheden. Als op een gegeven ogenblik een levering toekomt, blijkt alles onmiddellijk uitverkocht.
Of je moet je verplaatsen om een bepaalde zaak te regelen, maar je kan het niet op de afgesproken dag doen, omdat je geen transport gevonden hebt, nu de VS belet dat olietankers ons land bevoorraden. Dit zijn de situaties die we meemaken”.

De VS verplicht om het Sheraton-hotel in Havana te sluiten
De Trump-Administratie heeft sinds zijn aantreden al meer dan 100 boetes of nieuwe sancties opgelegd. Half mei plaatste president Trump Cuba op de lijst van landen die zogezegd de VS-inspanningen tegen het terrorisme onvoldoende steunen. De laatste maatregel treft nu het Sheraton-hotel in Havana.
De Trump-Administratie heeft de hotelketen Marriott International bevolen het Four Points Sheraton, het enige VS-hotel in Cuba, tegen 31 augustus ‘20  te sluiten. Het was president Obama die 2016 toenadering zocht tot Cuba en de diplomatieke betrekkingen herstelde. In dat kader gaf Obama de firma Starwood, later overgenomen door Marriot International, een tijdelijke toestemming om  in het Cubaans toerisme te investeren. De hotelketen nam het prestigieuze Hotel Quinta Avenida over en doopte het om tot Four Points Sheraton. Marriot heeft ook al geïnvesteerd in de renovatie van het bekende Hotel Inglaterra in het  centrum van Havana, dat eind dit jaar zou opengaan.
Maar de huidige president Trump voert een volledig tegenovergestelde politiek en draait alle maatregelen van zijn voorganger terug. Op 31 augustus 2020 vervalt de huidige licentie en de Trump-Administratie heeft laten weten dat Marriott International niet op een nieuwe licentie moet rekenen  en al zeker geen tweede hotel in Cuba kan openen.

Het Cubaanse volk laat zich niet op zo’n brutale manier manipuleren!
Voor Iroël Sánchez is het duidelijk: “Trump heeft zich tot doel gesteld om het Cubaanse volk veel schade te berokkenen, hij en zijn omgeving. En hij heeft het cynisme om te zeggen dat het voor het welzijn van ons volk is. Maar je weet dat het Cubaanse volk een grote politieke cultuur hebben. We hebben aan veel zaken een tekort. Er zijn ook dingen die we niet goed doen, die we beter kunnen doen. Maar de mensen zijn niet naïef. Aan de Cubanen zeggen dat de aanvoer van benzine naar ons land beletten, de VS-burgers reizigers beletten Cuba te bezoeken, de aankoop van wat dan ook beletten, zeggen dat dit allemaal in het belang van ons volk is, getuigt van een gebrek aan respect voor het intellect van de Cubanen. Dit volk laat zich niet op zo’n brutale manier manipuleren.

Zuurstof voor Cuba
De Coördinatie voor de Opheffing van de Blokkade voert momenteel campagne tegen de blokkade onder de titel ‘Zuurstof voor cuba’. Stuur jouw solidariteitsboodschap naar Iroël Sánchez en de andere getuigen die we de komende maanden publiceren op stopdeblokkade.be

 

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!