De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

De vierhonderd twintig Oekraïense humanitaire migranten in Prudentopolis (Brazilië) willen naar Europa

De vierhonderd twintig Oekraïense humanitaire migranten in Prudentopolis (Brazilië) willen naar Europa

vrijdag 24 maart 2023 10:00
Spread the love

Sinds de oorlog begon tegen Oekraïne hebben 420 Oekraïners gekozen voor een humanitair visum in Brazilië. Deze humanitaire migranten zijn gaan wonen in Prudentopolis, dat is een enclave van de Oekraïense diaspora in Paraná, de zuidelijke deelstaat van Brazilië. De relaties tussen Brazilië en Rusland zijn aan het hummen, Lula had al een call met President Zelenski en in het tweede deel van april komt Lavrov naar Lula.

De Oekraïense diaspora die eigenlijk al meer dan een decennium onheil riekt, heeft zich wijd verspreid over de wereld. Ben je jong en heb je geld in Oekraïene dan ben je weg ergens naar een warm land, zo simpel is dat. In Brazilië zijn vluchtelingen welkom, maar ze vinden niet zo gemakkelijk hun weg omwille van ‘de wet van de vreemdelingen’ van 1978.

Tegenwoordig kunnen ze wel een humanitairvisum krijgen en een vluchtelingenpas uitgevonden door Paulo Illes, ‘Coordenador Executivo’ bij ‘Rede Sem Fronteiras’. Hiermee kunnen ze hun rechten opeisen, natuurlijk pleit Paulo Illes voor gelijke rechten met Braziliaanse burgers dit zou betekenen alle sociale plannen van de Braziliaanse overheid. Toch geraakt Brazilië nog altijd niet verder dan religieuze caritas en arbeidersstatuten.

Iedereen in Brazilië kwam wel eens een Oekraïense humanitaire migrant tegen toen je in Brazilië in een cafeetje zat met een Braziliaans liedje en een breija orgânica. Toch hebben russen een lange geschiedenis in Brazilië, de eerste golf kwam met de val van het Russische Imperium, de tweede golf waren Sovjets die kwamen voor structurele programma’s vanuit een solidariteit onder volkeren en daarna kwamen de Israëlische Russen.

Naast de bescherming voor terugkeer van Latijns-Amerikaanse dissidenten tijdens de koude oorlog moet er een zeer active Russiche geheime dienst zijn geweest in Brazilië, dit leerden we uit de case van de Syrio-Libanezen in São Paulo.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!