De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

De ‘Twitter Files’ als aanbevelingsbrief van Elon Musk

maandag 5 december 2022 19:18
Spread the love

De 'Twitter Files' als aanbevelingsbrief van Elon Musk

Onderwerp: Journalist Matt Taibbi en de onthullingen van een Twitter complot om de verkiezingen te beïnvloeden. Het Taibbi draadje op Twitter, zover:

Richard Medhurst’ visie op het verhaal en de kinderachtige beschuldigingen aan het adres van Matt Taibbi (Youtube).

Even het geheugen opfrissen: Het ‘Hunter Biden laptop’ verhaal is door het merendeel van de pers behandeld als een (waargebeurd) sensatieverhaal waarvan de publicatie tot doel had om Joe Biden’s presidentskansen bij de 2020 verkiezingen te schaden.

Het zou een buitenlands (lees: Russisch) complot zijn geweest, de laptop gegevens zouden via een hack verkregen zijn en anders wel een Republikeins / Trump complot zijn – want het verhaal verscheen in de pro Republikeinse New York Post, drie maanden voor de verkiezingen.

Wat daar allemaal wel en niet van klopt?

Jazeker werd er dankbaar gebruik gemaakt van dit cadeautje dat het Trump kamp in de schoot geworpen kreeg en nee, geen enkele buitenlandse mogendheid had hier iets mee te maken. De inhoud van de laptop gegevens was al maandenlang in het bezit van de FBI, nadat de eigenaar van computer reparatiezaak, John Paul Mac Isaac, éérst Hunter Biden meermaals verzocht zijn gerepareerde laptop eens op te komen halen en daarna de politie tipte dat hij in het bezit was van Biden’s laptop met daarop – naast de bekende pikante selfies – een berg emails waarbij diens zakentransactie in Oekraïne, de Burisma kwestie en geheime deals met China besproken werden en waaruit duidelijk de corrupte betrokkenheid van vader Biden, Joe, naar voren kwam.

In augustus besloot Mac Isaac, tijdens hernieuwd vredesoverleg tussen de ‘Normandy Four’, vanwege de steeds meer uit de hand lopende crisis in Oekraïne en Amerika’s rol hierin en, zoals we nu weten, de onwil bij Porosjenko om de de Minsk 1 en 2 akkoorden ooit na te komen, de hardware gegevens in te leveren bij de FBI.

Medio september 2019 ging hij naar het FBI kantoor in Albuquerque, New Mexico om melding te maken van het bezit van de harddrive gegevens van Joe Biden’s zoon. In eerste instantie kreeg hij te horen op te donderen.

Twee maanden later verschenen er twee FBI agenten in zijn zaak maar weigerden op Mac Isaac’s aanbod in te gaan en de hard drive mee te nemen. Twee weken later echter verschenen de FBI agenten opnieuw, deze keer met een dagvaarding.

De computer werd pas in december 2019 in beslag genomen door de FBI, die daarna maandenlang bezig was met het “veilig stellen” en het “onderzoeken” van de gegevens. In de tussentijd was er (een eerste) afzettingsprocedure aangespannen tegen de zittende president, Trump vanwege de vermeende buitenlandse (Rusland) hulp die hij aanvaard zou hebben om zijn 2016 verkiezingsoverwinning te behalen.

Geërgerd door de hypocrisie van DoJ en FBI die meer energie staken in de heksenjacht op Trump en Poetin dan een onderzoek in te stellen naar Joe Biden’s malversaties in bijvoorbeeld Oekraïne (Burisma) en mede omdat Mac Isaac geen reactie kreeg op zijn vraag of er al iets met de gegevens gedaan werd besloot hij zijn recovery schijf van de originele harde schijf (normaal voor reparaties waarbij de inhoud verloren kan gaan) in te leveren bij iemand die er wel iets mee zou gaan doen: Trumps advocaat Rudy Giuliani.

Pas na de 2020 presidentsverkiezing die gewonnen werd door Joe Biden en pas ná dat de New York Post op 14 oktober 2020 naar buiten kwam met de sensationele reeks onthullingen over de ‘Hunter Biden laptop’ maakte het DoJ en de FBI op 21 oktober bekend dat het ‘Hunter Biden laptop’ verhaal géén deel uitmaakt van een Russische desinformatiecampagne. En daarnaast verklaarde men officieel dat zij de laptop in hun bezit hadden.

Alleen wáár ze hem gelaten hadden, dat wisten ze niet.
In maart 2022 ondervroeg Republikeins congreslid Matt Gaetz, het hoofd cyberbeveiliging van het Ministerie van Justie; Matt Olsen daarover en dit was daarop zijn antwoord:
Nee, sorry. Geen idee waar dat ding gebleven is.

Tot zover het geheugen opfrissertje.

In de tijd die lag tussen publicatie van de ultrarechtse New York Post (niet te verwarren met de ‘gewoon’ rechts-liberale New York Times) en de verkiezingswinst zat een periode waarin het New York Post verhaal op allerlei manieren besmeurd en geboycot werd, uitgemaakt voor “Russische misinformatie”, dan weer “privé gegevens gestolen door infame computerhackers” en, zoals nu blijkt, opzettelijk door Twitters vorige baas Jack Dorsey (of zijn ingehuurde “externe factcheckers”) opzettelijk werd gecensureerd. Met middelen die veel verder gaan dan moderatie, of: “Het bewaken tegen haat uitingen” of “bestrijding van opzettelijke desinformatie”. Het bedrijf ging zelfs zover dat links naar Het Verhaal óók niet via ‘direct messaging’ verstuurd kon worden, omdat doorlinken als “unsafe” geclassificeerd werd.

We kunnen nu met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid vaststellen dat Twitter meegeholpen heeft om de verkiezingswinst voor Joe Biden binnen te slepen.En het is maar de vraag of we met die winst onszelf mogen feliciteren “omdat we het Trump monster tenminste hebben verslagen”, of dat het pyrrusoverwinning is omdat we nu met een uiterst rechtse, imperialistische, oorlogszuchtige, corrupte en daarnaast seniele president opgescheept zitten.

En hetzelfde geldt voor vreugde over het feit dat Elon Musk nu het nieuwe hoofd van Twitter is geworden en deze misstanden aan de kaak heeft gesteld. Van een man die “”We will coup whoever we want!” verkondigde hoef je niet iets anders dan van zijn voorganger te verwachten als het om selectieve censuur gaat en is het: “Meet the new boss same as the old boss”.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!