Het ziet er naar uit dat nu ook Macri (juntos por el cambio, vorige President) zich gaat onthouden van de verkiezingen, eerder liep Alberto Fernández zijn kandidatuur al op een onthouding uit. Christina Fernández de Kirchner zou eerst de rechtszaken die tegen haar aangespannen zijn moeten oplossen.
Nu blijft er een heel spectrum van kandidaten over. Bij de ‘frente de todos’ heb je Axcel Kicillof die gouverneur is van Buenos Aires en de keerzijde van de medaille is van Larreta (juntos por el cambio) die burgemeester is van Buenos Aires. Dan heb je nog Daniel Scioli (frente de todos) die ambassadeur is van Argentinië in Brazilië, een samenwerking die nu op scherp staat. Dan heb je nog Patricia Bullrich (juntos por el cambio), maar zij is een zeer gecontesteerde politicus. Sergio Massa, minister van economie, is de grootste kandidaat, maar er was 100% inflatie het laatste jaar dus de vraag is hoeveel er van zijn populariteit nog over is. De verrasingskandidaat is de libertijn Milei, die er zonder doekjes om te winden zegt dat hij liberaal is en dat is ongezien in Argentinië.
De verkiezingen vinden plaats op 22 oktober. De Paso waar beslist wordt wie de kopman wordt is op 14 augustus. Het ziet er naar uit dat bij ‘el frente de todos’ de meeste kwaliteit zit. Het valt nog af te wachten hoe populair Larreta zich kan maken en dan de verrasing van Milei, deze man moet zeker in het oog worden gehouden.
Er is op dit moment geen duidelijke kandidaat, enkele maanden terug kon je zeggen Massa tegen Larreta, maar door de slechte economische cijfers lijkt het dat Massa heeft afgedaan. Toch moeten zijn kaarten eerst nog eens bekeken worden. Massa is eigenlijk een opvolger van Lavagna, dat zijn politici die tegen la grieta zijn of de kloof tussen ‘frente de todo’ en ‘juntos por el cambio’. Het zou opportuun zijn moesten zij aansluiten bij de gematigde peronisten. Als Bullrich het haalt dan zou het land eens in opstand kunnen komen omdat ze het in de vorige legislaturen heeft verbrod.
Larretta heeft voornamelijk de stad Buenos Aires in handen en Kiciloff de provincie. Daar ligt al een belangrijke breuklijn. De meeste provincies zijn in handen van de ‘Frente de Todos’, dus het ziet er naar uit dat we naar een overgangsperiode gaan.
De reden waarom de verkiezingen open liggen is omdat de drie toppolitici van de ‘frente de todos’ in zwakke posities zitten: nl Kirchner, Fernández en Massa. Ook het feit dat Macri afhaakt voor deze verkiezingen ziet het er naar uit dat we niet naar traditionele verkiezing gaan. Toch is er licht aan het einde van de tunnel omdat ‘la vaca muerta’ de tweede grootste hoeveelheid gas ter wereld heeft en er zou ook veel petroleum kunnen gewonnen worden.