De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Binnenkort linksfront in Brazilië

Binnenkort linksfront in Brazilië

maandag 22 juni 2020 12:08
Spread the love

De eerste drie zondagen van juni 2020 zijn er betogingen geweest in Brazilië. De eerste zondag was het alleen de ‘Gaviãos da Fiel’, de Anti-Fa supporters beweging van Corinthians Itaquera (São Paulo) omdat Trump Anti-Fa op de terroristen lijst van de VS had gezet. Het kwam toen tot rellen met de orde diensten, terwijl een week geleden diezelfde ‘Gaviãos Da Fiel’ op straat kwamen samen met een breed netwerk van jonge aanhangers van de onafhankelijk ex-Presidentskandidaat van de PSOL, Boulos, en het bleef rustig. Er is blijkbaar weer een opbouw aan de gang binnen linkse en anarchistische bewegingen om weerstand te bieden aan Bolsonaro, en daarbij komen nog eens de ‘Black Lives Matter’ betogingen van verleden zondag 21 juni.

Terwijl vorige week de betogingen tweeledig was in verschillende steden van Brazilië, waaronder São Paulo en Brasilía. Werden de anti-Bolsonaristas en de #VidasNegrasImportam uit elkaar gehouden in Rio de Janeiro. ‘s Avonds kwam de oppositie opdraven met een nieuwe Alliantie tussen de groene politica Marina, Ex-Presidentskandidaat Ciro Gomez en Oud-President Fernand Henrique Cardoso.

Er was al lang sprake van een brede alliantie tussen alle partijen van extreem-links tot centrum-rechts, maar deze werd tegengesproken door Flavio Dino (PCdoB), enkele maanden geleden, om Bolsonaro te kloppen in de verkiezingen van 2022.

Echter nu is deze zeer eng geworden, omdat ze maar tien percent van de stemmen haalden bij vorige verkiezingen. Het is een ‘alliantie van de doden’ zoals Paulo Illes (verantwoordelijk PT-Portugal) op facebook hen noemt.

Zoals geweten heeft Bolsonaro dertig percent van de stemmen achter zich. De PT wordt door sommige gezien als een partij die de pest is tegen de cholera van Bolsonaro. Niet voor niets werden de verkiezingen door blanco-stemmen bepaald in 2018.

In Brazilië hebben 30 % van de burgers vertrouwen in de politiek. Dat wil eigenlijk ook zeggen dat 70 % tegen Bolsonaro is, ‘l’Union fait la force’, maar de PT is niet geïnteresseerd, het heeft zo veel reputatieschade opgelopen de laatste jaren dat het eigenlijk geen overtuigende stem meer heeft, maar wel een anti-stem tegen Bolsonaro. Hun personeel en stempubliek is oud, de jeugd is naar de PSOL gegaan, de Partij van de vermoordde Marielle Franco enkele jaren terug. Dit zijn de betogers van de laatste jaren.

Er lopen nog enkele politieke dinosauriërs rond in Brazilië, maar naar alle duidelijkheid zal de generatie van hoogopgeleide midden-dertigers die in hun voetsporen trad, niet het beleid opnieuw kunnen uitvoeren voor volgende generaties dat hun de kansen gaf om te studeren, naar de dokter te gaan en naar het buitenland te gaan om te reizen en te studeren.

Willemjan Vandenplas is auteur van het boek ‘Dagboek van een Wereldburger’ te verkrijgen in Brussel bij les yeux gourmands en Poëtini in Saint-Gilles en Pépites Blues, la Petite Portuguaise, Tulibris of Libre Books in de Matongé.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!