De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

De militairen hebben wel of niet de macht in Zimbabwe?

De militairen hebben wel of niet de macht in Zimbabwe?

woensdag 15 november 2017 16:02
Spread the loveScreenshot TV

Zimbabwe staat twee dagen nadat de legerchef, generaal Constantino Chiwenga president Robert Mugabe had gewaarschuwd tegen het zuiveren van de hoogste rangen van de heersende partij, onder controle van het leger.
Het lijkt de climax lijkt te zijn van een machtsstrijd tussen figuren uit de bevrijdingsperiode die loyaal zijn aan de verdreven vicepresident Emmerson Mnangagwa en zij die trouw zijn aan First Lady Grace Mugabe, die door velen werd gezien als opvolger van haar 93-jarige echtgenoot.

Gepantserde personeelsvoertuigen en troepen werden op dinsdagochtend ingezet op wegen naar Harare, een dag nadat de legerchef, generaal Constantino Chiwenga waarschuwde dat het leger mogelijk zou ingrijpen nadat Mugabe vorige week Mnangagwa had ontslagen.
Mnangagwa was populair bij veiligheidstroepen, maar had herhaaldelijk botsingen en onenigheden met Grace, 52, een politieke novice waarvan wordt gedacht dat ze veel hoge legeraanvoerders verontrustte met haar openlijke houding en ambitie.

Het werd na het vallen van de avond duidelijk dat de manoeuvres niet routinematig waren toen de gepantserde voertuigen posities innamen rond de belangrijkste plaatsen in de hoofdstad Harare.

Kort daarna hield een hoge legerofficier, geflankeerd door een bevelhebber van de luchtmacht, een nachtelijke toespraak op de staatszender van de ZBC nadat hij klaarblijkelijk de uitzending van het station had overgenomen.

Ze ontkenden een staatsgreep te organiseren en zeiden dat ze zich op ‘criminelen’ rondom van de president richtten.
Eerste rapporten suggereren dat belangrijke bondgenote Grace en leider van de heersende ZANU-PF partij jeugdliga Kudzai Chipanga gedetineerd zijn.

Tijdens de nachtelijke uitzending drongen de twee geüniformeerde commandanten erop aan dat Mugabe niet onder arrest stond.
“We willen de natie verzekeren dat zijne excellentie de president … en zijn familie veilig zijn en dat hun veiligheid gegarandeerd is,” zei generaal-majoor Sibusiso Moyo, die een voorbereide verklaring voorlas.

“We richten ons alleen op criminelen om hem heen … dit is geen militaire overname van de macht.”

De eerste familie is niet meer gezien sinds het begin van de onrust en geweervuur werd gehoord in de privéwoning van Mugabe in de vroege uren van woensdagochtend.

De Zuid-Afrikaanse regering zei woensdag dat president Jacob Zuma met Mugabe had gesproken, die bevestigde dat hij ‘in zijn huis’- maar het hem verder goed ging.
Uit bepaalde bronnen komt naar voren dat Mugabe met het leger van Zimbabwe onderhandeld heeft voor Grace Mugabe zodat zij het land kon verlaten en “veilige haven” te kon verkrijgen, mogelijk in Zuid-Afrika, in ruil voor het feit dat hij de macht opgeeft.

De Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma heeft een verklaring afgelegd waarin hij Zimbabwe opriep om “ongrondwettelijke regeringswisselingen” te voorkomen en hij drong er bij de Zimbabwaanse Defensiemacht op aan te zorgen voor “… het handhaven van vrede en veiligheid”.

Pretoria kondigde ook aan dat het zijn ministers van defensie en inlichtingen naar Zimbabwe stuurde, namens het Zuid-Afrikaanse regionale blok, om legerleiders en Mugabe te ontmoeten.

De Europese Unie gebruikte zoals gewoonlijk ambtelijke, nietszeggende taal en riep “alle relevante spelers op om van confrontatie naar dialoog over te gaan”.

De Verenigde Staten waren nog zakelijker en deelden mee dat de ambassade woensdag voor het publiek gesloten zou zijn en riepen de burgers van de VS in het land op om “thuis te blijven en zich te verschansen”.

Groot-Brittannië is een beetje eerlijker en geeft een speciale reiswaarschuwing uit om haar burgers op te roepen “politieke activiteiten te vermijden”, en waarschuwde “de autoriteiten hebben soms geweld gebruikt om demonstraties te onderdrukken”.

De dramatische machtsovername door het leger van de ziekelijke leider van de bevrijding, die veranderde in een autocraat die de natie verblufte en in onzekerheid stortte, zal gevolgen hebben.
Wie er op dit moment werkelijk aan de macht is in Zimbabwe is moeilijk in te schatten.

Maar het is duidelijk dat Robert Mugabe in iedere geval een groot deel van zijn macht zal moeten opgeven. Het is ook heel goed mogelijk dat hij zijn heil in het buitenland zal zoeken, aan de zijde van zijn vrouw.

Grace Mugabe was een secretaresse in het kantoor van Robert Mugabe. Ze begonnen een affaire terwijl de president nog gehuwd was met zijn eerste vrouw, Sally. Ze hebben samen twee kinderen. De eerste vrouw van Robert Mugabe is overleden aan een nierprobleem, in 1992. Grace verliet haar eigen echtgenoot en de twee zijn getrouwd in 1996, in het bijzijn van onder andere Nelson Mandela, en andere Afrikaanse politieke leiders.

De 52 jaar oude in Zuid Afrika geboren first lady werd een reizende ster in het firmament van de Zanu-PF partij en ze heeft haar man in de laatste maanden sterk verdedigd, ook tijdens zijn ziekte. Ze heeft zelf verklaard dat hij maar als lijk aan de verkiezingen zou moeten deelnemen, mocht hij voordien komen te overlijden.

Emmerson Mnangagwa is naar verluidt woensdag gearriveerd in Harare vanuit Zuid-Afrika om de controle over de regering van het land op zich te nemen.
Nochtans zou de waarschuwing van Zuid-Afrika – samen met het sturen van gezanten – alle pogingen om de macht te verlenen aan een ongekozen en tijdelijke burgerlijke regering kunnen bemoeilijken.

Een buitengewone vergadering van de heersende ZANU-PF-partij, bedoeld om verdelingen binnen de partij glad te strijken, stond gepland voor volgende maand, maar die vergadering zal waarschijnlijk nu niet doorgaan.

take down
the paywall
steun ons nu!