De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

De Iran-Saoedi Arabië deal is een opsteker voor Libanon

De Iran-Saoedi Arabië deal is een opsteker voor Libanon

maandag 3 april 2023 01:29
Spread the love

Begin maart sloten Iran en Saoedi-Arabië vrede. Hierdoor wordt het Midden-oosten stabieler omdat de spanningen tussen Sjiieten en Soennieten afnemen. Dit zal een direct gevolg hebben op de impasse in Libanon. Het wordt alvast goed ontvangen in Libanon een land dat al sinds enkele jaren onder een loodzware economische crisis gebukt gaat.

De deal tussen Iran en Saoedi Arabië kwam er onder leiding van China, daarvoor had Irak verschillende jaren geprobeerd om een oplossing te vinden, maar dat was niet gelukt. Het wordt goed ontvangen in Libanon, de leider van Hizbollah Hassan Nasrallah, zei dat hij ermee gelukkig is.

Hizbollah dat het regime van Al-Assad steunt in Syrië en in ’82 de facto is opgericht door de Iraanse Nationale Garde zal dus gehoor geven aan deze deal. In 2017 deed Saoedi-Arabië de Libanese President Saad Hariri nog tijdelijk aftreden omdat hij Hizbollah niet uit het land wilde zetten. Hizbollah dat enkele duizenden troepen had in Syrië vocht daar een proxi-oorlog uit met Iran tegen door Saoedi-Arabië en Qatar gesteunde jihadisten.

Het lijkt er dus op dat met dit vredesverdrag niet alleen de situatie in Libanon, maar ook in Syrië en Jemen zal verbeteren. Alhoewel dat er bij deze laatste twee conflictgebieden nog amper gevochten wordt. Libanon, waar sinds de economische crisis die is ontstaan in 2019 door de ontploffing van de haven in Beirut en de covid-19 epidemie de situatie moeilijk is zou dit ook voor een detente kunnen zorgen.

Volgens Geagea van de Libanese Forces party is een stabiele overheid in Libanon belangrijk voor Saoedi-Arabië. In Libanon dat sinds oktober van vorig jaar zonder president zit zei na de deal dat er snel een nieuwe president zou komen. Dit lijkt de belangrijkste voorwaarde te zijn voor Saoedi-Arabië om Libanon te steunen. Daarna zou er economische hulp kunnen komen voor Libanon. Als Iran dan Hizbollah kan stimuleren om zich positief op te stellen kunnen we naar een detente waardoor zullen de Soennieten en de Sjiieten beter overeenkomen en het wapengekletter minder hoorbaar zal zijn in Libanon. Een politieke oplossing wordt op deze manier weer tastbaar.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!