De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

De India-coalitie op zoek naar de juiste zetelverdeling

De India-coalitie op zoek naar de juiste zetelverdeling

maandag 18 december 2023 23:58
Spread the love

Als Modi in 2024 de verkiezingen voor de derde keer wint dan komt hij naast Nehru te staan. Zelfs de dochter van Indira Gandhi deed hem dit niet na. Toch zou hij het eens behoorlijk lastig kunnen krijgen als de India-coalitie een vuist kan maken tegen hem. Daarvoor staat nu de discussie op het programma om de zetels juist te verdelen onder de leden van de coalitie.

Er zijn 28 leden in de India-coalitie en samen gaan zij naar de Lok Sabha parlementsverkiezingen in juni. De India-coalitie wordt geleid door de Congres-partij van Rahul Gandhi. Hij is momenteel heel populair omwille van de Bodo Jodo Yatra, dat was een wandeling van Kerala in het uiterste zuiden naar Kashmir in het uiterste noorden. Daarbij kwam nog eens de veroordeling van Rahul omwille van ‘smaad aan Modi’, waarvan hij uiteindelijk werd vrijgesproken.

Er zijn drie vergaderingen geweest om de oppositie te verenigen. Binnen enkele dagen zal er in Dehli vergaderd worden over hoe de sleutel zal zijn voor de zetelverdeling. Critici zeggen dat de Congres-partij op politiek vlak niet veel verschilt van de BJP van Modi en niet aan de winnende hand is en dus een stap moet terug zetten. De manier om de coalitie te verdelen is door te zeggen dat de Congres-partij voortdurend ook vindt men dat de Congres-partij haar hand overspeelt door meer zetels te eisen in de coalitie dan het verdient. Een juiste sleutel en een eengemaakte stem zou eens kunnen maken dat de India-coalitie veel stemmen haalt. Toch zal ze het beleid van Modi van de laatste twee legislaturen niet snel teniet kunnen doen.

Het ziet er naar uit dat de BJP het voor de wind heeft omdat het economisch en internationaal zeer goed gaat. Toch zijn er veel problemen op het vlak van jongerenwerkloosheid, corruptie en infrastructuurwerken. Veel critici zeggen dat de internationale gemeenschap wilt dat India een internationale speler is. Toch is dat niet zo omdat het land armer is dan Nepal en er nog veel problemen zijn.

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!